U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Agenda

Televisie-uitzending: Monitor wijdt opnieuw uitzending aan 'verwarde personen'

Datum: 18-09-2016

Tijd: 22:35 - 23:05

Locatie: NPO 2

‘Ik zou willen dat ik de bevoegdheid had om eerder in te grijpen.’ Dat zegt burgemeester Loohuis vanavond in de uitzending van De Monitor. Hij reageert daarmee op de dood van Robert Schuttevaar, die zich in verwarde toestand zich heeft verschanst op zijn zolderkamer in Noordscheschut en zichzelf opblaast als de politie het huis openbreekt. De uitzending, die geheel is gewijd aan het drama van Robert Schuttevaar, is een aanrader en begint om 22.35 uur op NPO 2. 

Het NCRV-programma De Monitor verdiept zich al langere tijd in het dossier van Verwarde personen en heeft daarvan een compleet dossier aangelegd. In de uitzending van een week hiervoor meldt korpschef Aalbersberg dat de politie vanaf 1 januari 2017 stopt met de opvang en vervoer van personen met verward gedrag die geen strafbaar feit hebben gepleegd. Direct komt het ministerie van VWS met een persbericht dat dat niets nieuws is en al in de planning lag. Om enkele dagen later weer door minister Van der Steur te worden tegengesproken in het vragenuurtje bij de Tweede Kamer: De politie zal ook ná 1 januari wel degelijk verwarde personen opvangen en vervoeren zolang de GGZ die taak nog niet kan overnemen, aldus de bewindsman.

De aandacht van de redactie van De Monitor is terecht: Sinds de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg neemt het aantal incidenten met verwarde mensen toe. Ruim 65.000 meldingen kwamen er in 2015 bij de politie binnen, een stijging van 65 procent ten opzichte van vijf jaar geleden. Wie zijn deze verwarde mensen, hoe worden ze begeleid en is de hulp die geboden wordt voldoende, wil de redactie weten? Gaandeweg doen ze steeds meer kennis op. Zelf zit redacteur Teun van de Keuken als deskundige in de zaal als Jeroen Pauw afgelopen donderdag de broer en zus van Robert Schuttevaar interviewt.Terug naar agenda-overzicht
sluit venster