U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Agenda

Tentoonstelling: Avondvullend programma over ‘Dividing Lines’

Datum: 22-02-2018

Tijd: 19:00 - 20:00

Locatie: Het Dolhuys, Schotersingel 2, 2021 GE Haarlem

Klik hier voor meer informatie

Op donderdag 22 februari staat het Dolhuys in het teken van de tentoonstelling ‘Dividing Lines’ met een Q&A met kunstenaar Jikke van Loon en een workshop over beeldvorming. Het programma begint om 19.30 uur.
Door de ogen van vier kunstenaars, die om uiteenlopende redenen in een psychiatrische kliniek verbleven, gaat het Dolhuys met het publiek in dialoog over (voor)oordelen over psychiatrische patiënten in de tentoonstelling ‘Dividing Lines’. Het woord ‘psychiatrisch patiënt’ roept veel associaties op. Vaak negatieve, zoals verwarde personen die regelmatig in het nieuws komen. Desondanks worden kunstenaars, zoals Jikke van Loon, steeds vaker uitgenodigd voor een artist in residence in een psychiatrische afdeling. Voor een periode van soms wel drie maanden, verblijven zij op het terrein van een psychiatrische kliniek en proberen zij een connectie te maken met de patiënten.
Het doel van een psychiatrische kliniek is vaak om de positie van mensen met psychische ziekte aan de kaak te stellen en het verhaal te vertellen van patiënten. Elke kunstenaar bekijkt de psychiatrie vanuit een persoonlijk standpunt. Hoe kijken zij naar patiënten? En wat proberen zij vast te leggen? Ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Dividing Lines’ organiseert het Dolhuys een Q&A met kunstenaar Jikke van Loon. Wat waren haar ervaringen tijdens haar artist is residence? Hoe kijkt zij tegenwoordig naar psychiatrische patiënten? Is haar beeldvorming anders sinds haar verblijf in het Vijfde Seizoen?
Zelf word je uitgedaagd om actief na te denken over beeldvorming. Tijdens een creatieve workshop over beeldvorming word je uitgedaagd na te denken over je eigen (voor)oordelen. Wat zie jij? Zie jij hetzelfde als een ander? En hoe denk je dat anderen naar diezelfde personen kijken? Samen met Stijn Schenk, producent Graphic Stories, ga je op creatieve wijze aan de slag. Vanuit verschillende karakters wordt er naar een hoofdpersoon gekeken. Kun jij hun gedachtes lezen en denk je dat de rest het juist heeft? In hoeverre wijkt deze af van die van je buurman?
In het museumcafé is vanaf 17.30 uur een maaltijd te verkrijgen voor €12,50. Het programma start om 19.30 uur in de tentoonstellingsruimte. Graag vooraf reserveren.


Terug naar agenda-overzicht
sluit venster