U bent hier:
 1. Extra pagina's
 2.  > actueel
 3.  > Agenda

Evenement: Start Kunstmanifestatie Beautiful Distress

Datum: 23-11-2017

Tijd: 09:00 - 10:00

Locatie: Amsterdam

Klik hier voor meer informatie

Op donderdag 23 november start de Beautiful Distress Kunstmanifestatie over waanzin.

Deze manifestatie maakt via kunst psychisch lijden zichtbaar en voelbaar en bestrijdt vooroordelen over mensen met een psychische ziekte. De kunstmanifestatie bestaat uit een tentoonstelling op twee locaties, een manifest en een symposium. Ook is er speciale aandacht voor jongeren. De kunstmanifestatie is een initiatief van Stichting Het Vijfde Seizoen en Stichting Beautiful Distress.

De locaties en data zijn:

 • De School in Amsterdam-West (23 november tot en met 23 december) en
 • Nieuw Dakota in Amsterdam-Noord (25 november tot en met 7 januari).

Kunst stimuleert je om anders te kijken
Stichting Het Vijfde Seizoen heeft al bijna 20 jaar een artist in residence-programma op het terrein van Altrecht geestelijke gezondheidszorg in Den Dolder. Stichting Beautiful Distress organiseert, geïnspireerd door Het Vijfde Seizoen, sinds 2014 een artist in residence-programma in de psychiatrie afdeling van Kings County Hospital, Brooklyn, New York.

Esther Vossen, directeur en curator van Het Vijfde Seizoen en de tentoonstelling: ‘Bij beide artist in residence-programma’s nemen kunstenaars voor drie maanden hun intrek in het kunstenaarspaviljoen. Vanuit hun persoonlijke visie observeren zij de wereld van de psychiatrie en laten zich hierdoor inspireren. Dit resulteert in betrokken, originele en kritische visies. Kunst appelleert aan je gevoel en verstand, stimuleert om anders te kijken en kan je bewust maken van je eigen (voor)oordelen.’

Op de tentoonstelling maakt het publiek kennis met de kunstwerken van onder andere de kunstenaars Annaleen Louwes, Roy Villevoye, Erik van Lieshout, Fransje Killaers, Frank Koolen, Anouk Kruithof, Laurence Aëgerter, Aldo van den Broek en Marieke Zwart.

Museum Dr. Guislain uit Gent, dat zich richt op psychiatrie, geschiedenis en kunst, is bij de tentoonstelling adviserend curator.

‘I only want to be happy’
Kunstenares Annaleen Louwes: ‘In het Kings County Hospital was ik de vreemde eend in de bijt, in ieder opzicht. Ik was een indringer en outsider. Ik voelde mij daar best ongemakkelijk bij. En zo zullen mensen met een psychische aandoening zich ook vaak voelen. Ik werd erg geraakt door de wanhoopskreet van een patiënt: “I only want to be happy”. Ieder mens is anders, maar uiteindelijk wil iedereen gelukkig zijn. Waanzin gaat dan ook niet over mensen met een psychische kwetsbaarheid. Het is juist waanzin dat anno 2017 mensen met een psychische kwetsbaarheid worden buitengesloten. Dat maakt je niet happy.’ 

Tijd om met elkaar in gesprek te gaan
‘Ons doel is om psychiatrische ziekten te normaliseren en taboes te doorbreken. Onderzoek toont aan dat een op de vier mensen minstens een keer in zijn leven een psychische aandoening krijgt. In grote steden is dat zelfs een op de drie. Deze groep groeit onrustbarend snel. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is depressie wereldwijd volksziekte nummer 1. Negen op de tien mensen met een psychische aandoening ervaren vooroordelen en uitsluiting wanneer zij proberen hun leven weer op te pakken. Dit heeft grote invloed op hun leven en dat van hun omgeving, maar ook op de samenleving. Tijd om met elkaar in gesprek te gaan’, vertelt psychiater en voorzitter van Beautiful Distress, Wilco Tuinebreijer.

Symposium
Tijdens de tentoonstellingsperiode wordt op 7 december in De School te Amsterdam, een symposium georganiseerd.

Met 200 deelnemers uit alle belangengroepen - kunstenaars, patiënten/ervaringsdeskundigen, familie/naasten, beleidsmakers, ggz-medewerkers en algemeen publiek - worden ‘best practices’ uitgewisseld, nieuwe oplossingen gezocht en concrete aanbevelingen gedaan om taboes te doorbreken en de zichtbaarheid en acceptatie van kwetsbare mensen te verbeteren. De aanbevelingen die tijdens het symposium ontstaan worden aangeboden aan beleidsmakers van de overheid en de zorg. Concrete acties en resultaten naar aanleiding van de aanbevelingen worden op het volgende symposium besproken.

Dagvoorzitter:

 • Jim van Os, psychiater, hoogleraar en Voorzitter divisie Hersenen Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Sprekers:

 • Graham Thornicroft, Professor of Community Psychiatry bij het Institute of Psychiatry, King's College London.
 • Eric van der Burg, wethouder Zorg van de gemeente Amsterdam.
 • Annaleen Louwes, kunstenares.
 • Sven unik-id, kunstenaar (met ervaring)
 • Spreker namens de groep familie/naasten.

De Beautiful Distress Kunstmanifestatie is de eerste in een internationale reeks.


DEELNEMENDE KUNSTENAARS (enkele kunstenaars zijn nog onder voorbehoud)

Laurence Aëgerter, Aram Tanis, Marieke Zwart, Aldo van den Broek, Yasmijn Karhof, Dirk van Lieshout, Voebe de Gruyter, Marijn Ottenhof, Coco Young, Milou Abel, Domenico Mangano & Marieke van Rooy, Martijn Engelbregt & MA studenten Cure Master (Sandberg Instituut - Alexander Sand), Enrico Garzaro, Anna Lenartowska (Fotografie Studenten Gerrit Rietveld Academie), Doris Denekamp & Geert van Mil, Jantine Wijnja, Rebecca Chamberlain, Guy Richards Smit, Frank Koolen, Anno Dijkstra, Aimée Zito Lema, Alet Pilon, Anouk Kruithof, Lotte van Lieshout, Roos Rebergen & Tim van Oosten (RoosBeef), Jikke van Loon, Marisca Voskamp, Annemiek Vera, Jean Bernard Koeman, Annaleen Louwes, Christiaan Bastiaans, Berend Strik, Erik van Lieshout, Roy Villevoye, Fransje Killaars, Ingmar Heytze, Lisette Verkerk, Emmeline de Mooij & Adriaan Mellegers, Mario Rizzi, Mella Jaarsma & Yudi Tajudin, Nina Glockner, Willem de Rooy.

 


Terug naar agenda-overzicht
sluit venster