U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Agenda

Tentoonstelling: Laatste kans: eigenzinnige expositie over 'De Maakbare Mens' in het Dolhuys

Datum: 24-02-2018

Locatie: Het Dolhuys, Schotersingel 2, 2021 GE Haarlem

Klik hier voor meer informatie

GRATIS MAGAZINE VOOR BEZOEKERS DOLHUYS
In de tentoonstelling ‘De Maakbare Mens’ stelt museum het Dolhuys op eigenzinnige wijze de maakbaarheid ter discussie. De expositie die is vormgegeven door het prestigieuze ontwerpbureau Kossmann.dejong, is nog  te zien tot en met 2 april, Tweede Paasdag. Ter gelegenheid van deze laatste openingsweken krijgen alle bezoekers vanaf de voorjaarsvakantie – zaterdag 24 februari - een gratis magazine ‘De Maakbare Mens’ met prikkelende artikelen over ons streven naar perfectie. 
Veel Nederlanders willen vandaag de dag volmaakt zijn. We streven naar een gezonde geest, vlekkeloos gedrag en een perfect lichaam. Dagelijks posten we collectief een ideaal beeld van onszelf op Facebook, maar kunnen we altijd blijven voldoen aan deze hoge eisen? Mensen die dat niet kunnen, vallen buiten de boot. De ‘onvolmaakten’ horen er niet bij, zijn gek, beperkt, eng, zielig of ziek. Maar om echt succesvol te zijn, denk aan kunstenaars en wetenschappers, moet je dan juist niet afwijken van de norm?
Met een selfie neemt de bezoeker zijn eigen ‘maakbaarheid’ onder de loep. Hij ontmoet een breed scala aan bijzondere geesten, onder wie de succesvolle schrijfster Myrthe van de Meer, de kunstenaars Edvard Munch, Vincent van Gogh, Willem van Genk en Anton Heijboer. Aan de hand van kunstwerken, films en fotografie krijgt het publiek een kijkje in hun geest. In een audiovisuele presentatie, gebaseerd op citaten uit brieven van Munch en Van Gogh en beeldfragmenten uit hun werk, vertellen beide kunstenaars over het verband tussen hun gekte en hun kunstenaarschap. Van Gogh was enige tijd opgenomen in een psychiatrische inrichting. Munch vond zichzelf niet gek, maar zag zijn angst als de basis voor zijn kunst.
Voor het eerst in Nederland toont het Dolhuys tekeningen en fotografie van de internationale kunstenaars Michelle Sank, Bryan Saunders en Suzan Aldworth, die laten zien hoe ver je kunt gaan in de perfectie van lichaam en geest. Sofie Knijff toont met indrukwekkende fotografie de schoonheid van mensen met een verstandelijke beperking. In samenwerking met het Liliane Fonds laten jonge, internationale talenten zien hoe zij geïnspireerd raken door hun beperking.


Terug naar agenda-overzicht
sluit venster