U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Agenda

Tentoonstelling: Opening expositie Het Amsterdamse leven

Datum: 24-03-2018

Tijd: 17:00 - 18:00

Locatie: galerie Beeldend Gesproken, de Hannie Dankbaarpassage 23 (De Hallen Amsterdam)

Klik hier voor meer informatie

Op zaterdag 24 maart om 17:00 uur vindt in galerie Beeldend Gesproken in de Hannie Dankbaarpassage 23 (De Hallen Amsterdam) de opening plaats van de expositie Het Amsterdamse leven. Het betreft werk van Sidyon Cucaro, die zich liet inspireren door de komische imperfecties van de stad Amsterdam en haar inwoners.

 

In 2017 begon Sidyon Cucaro aan zijn nieuwe serie schilderijen stadsgezichten van Amsterdam. Met zijn smartphone maakte hij honderden foto`s van plekken in de stad en aan de hand daarvan begon hij te schilderen. Zijn stadsgezichten laten de imperfecties van de stadsmens zien: de mens die ronddwaalt in de stad, in cafés hangt, over bruggen struint, altijd ergens naar op zoek en vol verwachting van wat er komen gaat. In zijn werk heerst een gevoel van onmacht en lichte tragiek over het Amsterdamse leven. Het lichte tragische komt voort uit zijn observaties van Amsterdammers. Zo is er op een werk een typisch stoere man aan de bar van een stamcafé te zien, maar door de allesoverheersende omgeving is hij een soort miniatuur geworden. Net zoals in een ander werk de Rolls-Royce in de Lomanstraat een minuscuul ding is geworden, nog kleiner dan de ganzen die er rondstruinen. Sidyon Cucaro omarmt in zijn werk de klunzigheid van dingen. Te zien in zijn werk waarop twee hipsters over de brug aan het Hoofdorpplein lopen en lachen om een groep duiven die zich verzamelt rond de broodkruimels. Duiven worden over het algemeen gezien als `vliegende ratten` en toch horen ze bij Amsterdam. De klunzigheid van de duiven weerspiegelt de klunzigheid van de Amsterdammer, ook al lopen zij er in hippe kleding bij. Die komische imperfecties horen volgens Sidyon Cucaro bij de stad Amsterdam. En het leuke is dat de inwoners het volgens hem zelf ook weten waardoor zij met humor en gelatenheid door het leven gaan.

 

Sidyon Cucaro is geboren in Hengelo Overijssel. Zijn achternaam Cucaro komt uit Zuid-Italie, het land van mijn vader. Zijn moeder is afkomstig uit Enschede. Sidyon Cucaro komt uit een kunstenaarsfamilie. Zijn overgrootvader was een begaafd schilder in de stijl van de Haagse school. Zijn moeder is eveneens schilderes. Op zijn achttiende vertrok hij naar Amsterdam en heeft zich na wat kleine omzwervingen daar gevestigd. Op zijn vierentwintigste heeft hij de tweejarige kunstresidentie de Ateliers gevolgd. In 2015 was Sidyon Cucaro genomineerd voor de Koninklijke prijs voor schilderkunst.

 

De expositie Het Amsterdamse leven is in galerie Beeldend Gesproken te zien van 21 tot en met 27 maart 2018.Terug naar agenda-overzicht
sluit venster