U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Agenda

‘Dossier Van Gogh: gek of geniaal?’

Datum: 24-08-2010

Locatie: Het Dolhuys te Haarlem

Dossier Van Gogh: GEK OF GENIAAL?


Tentoonstelling over Van Gogh in museum Het Dolhuys

In museum Het Dolhuys in Haarlem is van 24 augustus 2010 tot en met 27 februari 2011 de tentoonstelling ‘Dossier Van Gogh: gek of geniaal?’ te zien. De tentoonstelling biedt nieuwe inzichten in de persoonlijkheid van Vincent van Gogh. Centraal staat de vraag of er een verband is tussen zijn gekte en zijn kunstenaarschap. Ook wordt er aandacht besteed aan de beeldvorming over Van Gogh die bij het grote publiek vooral bekend staat als ‘gekke kunstenaar’. Op 29 juli is het precies 120 jaar geleden dat Van Gogh stierf; twee weken nadat hij een poging deed tot zelfmoord.  
‘Dossier Van Gogh’ spitst zich toe op de laatste twee jaar van zijn leven waarin hij onder meer in Arles (Frankrijk) woonde en een jaar lang was opgenomen in een inrichting in St. Rémy. Na zijn dood (1890) hebben psychiaters aan de hand van zijn schilderijen verschillende diagnoses gesteld over zijn gemoedstoestand.

In ‘Dossier Van Gogh’ nemen zij de bezoekers mee in hun analyse. Zo stelt de Zwitserse psychiater Karl Jaspers (1922) dat Van Gogh een ‘schizofrene genie’ was. De woeste penseelstreek en het gebrek aan controle over de vorm, wijzen daar op, aldus Jaspers.
De Amerikaanse psychiater Kay Redfield Jamison stelt dat Van Gogh manisch depressief was. Zijn enorme werkdrift afgewisseld met diepe inzinkingen, zijn daar het bewijs van, stelt Jamison. 
Op de tentoonstelling worden deze en andere visies geïllustreerd door onder meer filmbeelden, geluidsfragmenten en een grafiek waaruit blijkt dat Van Gogh tijdens zijn winterdip weinig produceerde. Ook wordt er voor het eerst aandacht besteed aan een petitie van zijn buren in Arles die na het ‘oor-incident’ aandringen op opname van Van Gogh. Verder zijn er reproducties van schilderijen te zien die Van Gogh tijdens en na zijn opname in St. Rémy heeft gemaakt.

De kunstenaar zelf komt ook aan het woord in deze tentoonstelling. Uit brieffragmenten blijkt hoe hij zelf dacht over de relatie tussen zijn gekte en zijn kunstenaarschap. Zo stelt hij dat ‘gekte in de familie erfelijk is’ en ‘waanzin is een beroepsziekte van schilders’. Over zichzelf zegt Van Gogh: ‘Ik ben niet gek, want ik ben tussen aanvallen door helder’.       

‘Dossier Van Gogh’ is een interactieve tentoonstelling waar het publiek haar eigen dossier kan samenstellen. Aan de hand van vragen over de kunstenaar geven bezoekers zelf antwoord op de vraag of Van Gogh gek of geniaal was.  Ter gelegenheid van de tentoonstelling wordt ook een boekje uitgegeven waarin verschillende visies staan over zijn gekte en genialiteit.   
 
De tentoonstelling ‘Dossier Van Gogh: gek of geniaal?’ is tot stand gekomen in samenwerking met het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Adres
Het Dolhuys                                                  T 023 5410670
Schotersingel 2                                             F 023 5410681
2021 CE Haarlem                                            E info@hetdolhuys.nl
W www.hetdolhuys.nl
 Terug naar agenda-overzicht
sluit venster