U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Agenda

Televisie-uitzending: 2Doc: Verward - De wereld volgens Will

Datum: 25-03-2019

Tijd: 21:00 - 23:00

Locatie: NPO 2

Klik hier voor meer informatie

In deze documentaire kijk je door de ogen van Will. Will is een van de duizenden ‘verwarde’ mensen in Nederland waarmee de politie zich de afgelopen tijd moest bemoeien. Recente cijfers wijzen op 90.000 meldingen van verwarde mensen, die bij de politie binnenkomen. Dit is een verdubbeling ten opzichte van acht jaar geleden. Het lukt de overheid en de directe omgeving niet om deze mensen te helpen. 

Will vindt zelf dat hij niet ‘verward’ is. Hij wil juist bewijzen dat hij slachtoffer is van stalking. Er is zelfs een groots complot tegen hem gaande. Sinds 2011 filmt Will zijn leven om bewijsmateriaal te verzamelen tegen zijn belagers. In 2016 heeft regisseur Jos de Jager, Will benaderd of hij mee wil werken aan een documentaire. 

Door een camera op zijn borst volgt de kijker de 55-jarige Will bij zijn dagelijkse bezigheden. Op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand. Maar Will is ervan overtuigd dat hij 24 uur per dag wordt gestalkt door mensen in zijn buurt. Met de camera legt hij de conflicten met zijn buren, woningcorporatie, politie en zijn gang naar de rechter vast. Hij wil juist laten zien dat hij niet verward is en zoekt erkenning van zijn probleem. 

Will benadert de mensen om hem heen met de vraag waarom ze hem afluisteren en hem het leven moeilijk maken. Door dit gedrag en het filmen van zijn directe omgeving, dreigt Will uit zijn huis te worden gezet. Tegelijkertijd maken de buren zich zorgen. Wanneer barst de bom bij Will die al sinds 2011 zijn omgeving beschuldigt van complotten tegen hem, en hen filmt? 

‘Verward’ laat het leven zien door de ogen van een 'verward' persoon, grotendeels gefilmd door de persoon zelf. De film toont ook de worsteling van buren, woningcorporaties, hulpverlening, wijkagenten en rechters. Hoe om te gaan met iemand die geen hulp wil voor zijn waanideeën, en die zijn leven leidt in een gewone wijk? Is hulp wel mogelijk? 'Verward' is een poging het debat over een goede omgang met verwarde mensen te ontwarren. 

‘Verward’ is een film van Jos de Jager.Terug naar agenda-overzicht
sluit venster