U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Agenda

Televisie-uitzending: Zembla vanavond over opnameweigering bij GGZ Breburg

Datum: 25-05-2016

Tijd: 21:15 - 22:00

Locatie: NPO 2

Klik hier voor meer informatie

Onder de titel 'Linda is gesprongen' gaat het onderzoeksprogramma Zembla in op de dood van Linda van Oosterbaan. Zij springt op 31 december 2015 van haar flat nadat GGZ Breburg in Breda haar als psychotische borderline patiënt stelselmatig weigert op te nemen. Daarmee neemt de instelling bewust het risico dat zij zelfmoord kan plegen, blijkt uit het behandelplan van Van Oosterbaan dat Zembla in handen heeft. Daarin staat: “Er is sprake van suïcidaliteit en grensoverschrijdend destructief gedrag met een verhoogd risico op fatale gevolgen… Daarmee zijn we ons bewust van, en accepteren een zeker risico op suïcide.”

GGZ Breburg neemt Van Oosterbaan niet op omdat daar voor patiënten met persoonlijkheidsstoornis een Autonomie bevorderend beleid geldt. Na haar overlijden doet haar familie een melding bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die oordeelt dat de suïcide voldoende zorgvuldig door GGZ Breburg zelf is onderzocht. De IGZ ziet daarom geen aanleiding om nader onderzoek in stellen, tot onvrede van directeur Marjan ter Avest van het Landelijl Platform GGz. "De instelling onderzoekt zelf. Je zou kunnen zeggen: de slager keurt zijn eigen vlees."

Zowel de moeder als de zus van Van Oosterbaan vertellen in Zembla dat GGZ Breburg niet met hen in gesprek is gegaan over de behandeling die Van Oosterbaan kreeg en het risico dat daarbij is genomen. Ter Avest: “We willen wettelijk verankerd zien dat familie er altijd bij betrokken wordt.” Dat wettelijk verankeren zou kunnen in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereen-komst die op dit moment ter behandeling ligt in de Tweede Kamer. Op 26 mei 2016 is er in de Tweede Kamer een Algemeen Overleg over de GGZ.

Inmiddels heeft ook GGZ Breburg gereageerd op de uitzending. Die reactie vindt u door hier te klikken.
Ypsilon overweegt om samen met de stichting Borderline en het Landelijk Platform GGz nog vragen te stellen aan Breburg.Terug naar agenda-overzicht
sluit venster