U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Agenda

Bijeenkomst: (volwassen) kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP)

Datum: 27-06-2020

Tijd: 13:00 - 16:30

Locatie: Landelijk bureau Ypsilon, Daendelsstraat 57, 2595 XT Den Haag

Tweemaal per jaar organiseert Ypsilon een bijeenkomst voor (volwassen) kinderen van een ouder met een psychische aandoening (KOPP-kinderen).

De behoefte bij ‘kinderen-van’ om hun ervaringen met elkaar te delen is groot. Bij de lotgenotengroepen in de regio lukt dit vaak minder goed, omdat daar vooral ‘ouders-van’ en ‘partners-van’ aanwezig zijn, met hun eigen specifieke problemen.

‘Kinderen-van’ hebben andere ervaringen. Het delen van ervaringen helpt om de eigen positie als (inmiddels volwassen) kind in het gezin beter te kunnen bepalen. Met welke beweegredenen iemand ook aan een lotgenotenbijeenkomst deelneemt, herkenning en erkenning ervaart iedereen.

Een ervaren vrijwilliger van Ypsilon, zelf ook ’kind-van’, begeleidt de bijeenkomst.

De bijeenkomst start met een kennismakingsronde: iedere deelnemer stelt zich kort voor en vertelt iets over zichzelf en zijn band met de zieke ouder. We vragen wat je van deze middag verwacht en of je een specifieke vraag hebt. Overigens ben je vrij om wel of niet iets te zeggen; je mag ook gewoon luisteren. Alle (persoonlijke) zaken die in deze groep besproken worden, blijven binnen de groep en worden niet naar buiten gebracht.       

Rond 14.30 uur houden we een kwartiertje pauze.

Na de pauze bespreken we onderwerpen die eerder naar voren zijn gekomen. De deelnemers kiezen de onderwerpen zelf. De begeleider helpt om de vragen zo helder mogelijk te formuleren. Met alle kennis en ervaring proberen begeleider én deelnemers de vragen te beantwoorden, zodat  iedereen na deze dag, gesterkt en gesteund door de groep, zelf verder kan.

Rond 16.30 uur ronden we de bijeenkomst af.   

Na de afsluiting praten we - informeel met een drankje - nog even na.Terug naar agenda-overzicht
sluit venster