Laden Agenda

« Alle Agenda

  • Dit evenement is voorbij.

Kennissessie Autisme en psychose

23 november @ 19:30 - 21:00

Gratis

Autisme en psychose

Kijkend naar de levensgeschiedenis van mensen die een psychose doormaken lijkt er soms al sprake van een kwetsbaarheid in de jeugd. Sommigen kregen in hun jeugd een diagnose autisme, bij anderen verliepen school en sociale leven niet vlekkeloos. ‘Mijn zoon had nauwelijks vriendjes’, ‘mijn dochter kon niet tegen verandering’ of ‘mijn vader was heel gevoelig voor prikkels’.
Er is overlap en beide aandoeningen hebben invloed op elkaar. Voor  de behandeling is het belangrijk om te weten hoe de ontwikkeling was.  En daarom is het verhaal van naasten weer onmisbaar.


We vragen onze gast het hemd van het lijf over beide aandoeningen, wat zijn de verschillen, de symptomen, de gevolgen voor de behandeling? Wat betekent het voor naasten? En hoe moeten zorg en ondersteuning er uitzien?

Arija Maat, volwassenpsychiater en kinder- en jeugd psychiater, is werkzaam bij het Spaarne Gasthuis in Haarlem. Zij is gepromoveerd op psychosegevoeligheid bij jongvolwassenen. Van 2016 tot 2021 werkte zij als kinder- en jeugdpsychiater in het UMC Utrecht. Haar klinische en wetenschappelijke aandacht gaat uit naar kinderen, jongeren en volwassenen met zowel een autisme spectrum stoornis (ASS) als psychosegevoeligheid. Arija kijkt er naar uit om jullie vragen over dit interessante en ingewikkelde thema te beantwoorden.

Ypsilonleden, naasten, cliënten, hulpverleners en geïnteresseerden zijn van harte welkom om deel te nemen en (via het aanmeldformulier en via de chat) vragen te stellen.

Meld je hier aan

MIND Ypsilon organiseert sinds 2021 Kennissessies over elke keer een ander onderwerp. Bij elke kennissessie hoort een thema-publicatie met achtergrondinformatie en verdieping.

 

Gegevens

Datum:
23 november
Tijd:
19:30 - 21:00
Kosten:
Gratis
Categorieën:
, , ,

Organisator

MIND Ypsilon
Telefoon:
0880002120
E-mail:
ypsilon@ypsilon.org

Locatie

Online
ANBI logo