U bent hier:
  1. home
  2.  > zorg en herstel
  3.  > regelzaken
  4.  > bewindvoering

Bewindvoering

Bewindvoering is een vorm van bescherming. Een bewindvoerder neemt beslissingen over geldzaken als iemand dit zelf niet kan. Bijvoorbeeld vanwege een psychische aandoening of verslaving. Het doel is om het vermogen te beschermen en schulden te voorkomen.
Je kunt zelf bewindvoerder van je naaste worden, maar er zijn redenen om het door een buitenstaander te laten doen. Bijvoorbeeld om ruzie over geld te voorkomen. 

 

Bewindvoering door een buitenstaander kost geld. Deze kosten worden jaarlijks door de overheid vastgesteld.
Je kunt ook een professioneel (commercieel) bureau inschakelen die de bewindvoering uitvoert. Let er op dat dit is aangesloten bij een branchevereniging die zorgt voor de kwaliteit. 
Nu voor Later en Nieuw Nabuurschap zijn gespecialiseerd in bewindvoering voor mensen met psychosegevoeligheid.

Aanvragen onderbewindstelling

Een verzoek tot bewindvoering doe je bij de kantonrechter. De aanvraag kost geld (griffierecht).
klik hier voor meer informatie.

Testamentair bewind

Met testamentaire bewindvoering wordt voorkomen dat een erfenis op een verkeerde manier wordt besteed. De instelling van testamentaire bewindvoering regel je in je testament. Dat moet via een notaris. 
Klik hier voor de Ypsilonbrochure 'Nadenken over nalaten'

Bewindvoering bij psychosegevoeligheid

Nu voor later

De stichting Nu voor Later, ontstaan op initiatief van leden van Ypsilon, biedt hulp bij het aanvragen en uitvoeren van bewindvoering bij psychosegevoeligheid.

Nieuw Nabuurschap

Onlangs is de Stichting Nieuw Nabuurschap door de rechtbank erkend als bewindvoerder. Als specialistische bewindvoerder richt ze zich voornamelijk op mensen met langdurige psychische problematiek. Kenmerkend is verder dat ze bij de intake en vervolggesprekken zo veel mogelijk uitgaat van de triade (klant, familie/mentor, bewindvoerder/hulpverlening).

sluit venster