U bent hier:
 1. home
 2.  > zorg en herstel
 3.  > medicatie
 4.  > bijwerkingen

Bijwerkingen van antipsychotica

Het belangrijkste effect van antipsychotica is het verdwijnen van psychotische verschijnselen zoals wanen en hallucinaties. Bovendien helpen ze een nieuwe psychose voorkomen. Er zijn echter ook vervelende bijwerkingen:

 • Bewegingsstoornissen, zoals spierkramp, abnormale bewegingen, spierstijfheid en rusteloosheid
 • Gewichtstoename
 • Seksuele problemen
 • Suikerziekte
 • Hormonale veranderingen
 • Andere bijwerkingen, zoals slaperigheid, bloeddrukdaling en duizeligheid bij plotselinge houdingsverandering, hartkloppingen, trage ontlasting, droge mond of juist speekselvloed en wazig zien. 
 • Maligne neuroleptica syndroom, een zeer ernstige zeldzame bijwerking die gepaard gaat met spierstijfheid en koorts. Dit syndroom kan levensbedreigend zijn.

Samenvatting bijwerkingen per medicijn

Goede en leesbare informatie over antipsychotica vindt u in de brochure Antipsychotica - zo blijf je ze de baas. In de brochure staat een handig overzicht van antipsychotica inclusief hun meest voorkomende bijwerkingen.

Vragen?
Het Lareb is het Nederlands kenniscentrum bijwerkingen geneesmiddelen. U kunt hier terecht voor informatie over werking en bijwerkingen van geneesmiddelen. Ook kunt u bijwerkingen melden. Kijk op www.lareb.nl

 

Wil je verder lezen? Log in. Of word lid!

Want als je lid van Ypsilon bent, dan kunnen wij ook jou steunen. Met advies voor jouw persoonlijke situatie, met informatie op maat, met een luisterend oor en met vrijwilligers in jouw regio. Ypsilon komt dan ook op voor jou en je naaste met psychosegevoeligheid. Hoe groter hoe sterker!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggen

sluit venster