U bent hier:
  1. home
  2.  > actueel
  3.  > corona


MIND Ypsilon-directeur Bert Stavenuiter sprak bij Kassa-TV
over de gevolgen van corona voor cliënten en naasten

Coronavirus: steun voor familie en naasten

In tijden van crisis hebben we meer behoefte aan verbondenheid dan anders. En dus mag u op Ypsilon rekenen. Want misschien heeft u zorgen. Zorgen over uw eigen gezondheid en die van uw naaste; over het wegvallen van zorg, begeleiding en dagbesteding; over de moeilijker wordende sociale contacten. Ypsilon denkt met u mee. 
Ga direct naar:

Steun en advies

Telefonische adviesdienst

De telefonische adviesdienst van Ypsilon is gewoon bereikbaar. Van 10 tot 16 uur kunt u bellen voor informatie of advies via (088) 000 21 20. Het kan iets drukker dan gewoonlijk zijn. Krijgt u geen gehoor? Probeer het dan later nog eens. 

Veel mensen zijn noodgedwongen thuis en hebben weinig contact met anderen. Heeft u behoefte aan een gesprek of een luisterend oor? Ook als u geen concrete vraag heeft kunt u ons bellen. Wij zitten voor u klaar!

Adviesdienst online

Ook de adviesdienst online blijft bereikbaar. Stel uw vraag per e-mail via adviesdienst@ypsilon.org
Meestal krijgt u binnen 48 uur antwoord. Door de omstandigheden kan het ook hier iets langer duren.

Ypsilonvrijwilligers

In het hele land staan vrijwilligers van Ypsilon klaar om met u mee te denken en naar u te luisteren. Zij hebben kennis over wat er in de regio aan hulp voorhanden is. Hun contactgegevens staan in YN en op onze en/of uw regionale website.

Blog

Voorzitter Jan Zandijk scheef een blog over deze moeilijke tijden.

MIND Korrelatie

Buiten onze openingstijden kunt u bellen met de advieslijn van MIND Korrelatie. Op werkdagen bereikbaar van 9 tot 22 uur via (0900) 1450. Klik hier voor andere opties.

Mantelzorglijn

De Mantelzorglijn (030 - 760 60 55) van MantelzorgNL heeft een informatiepunt in Nederland voor iedereen die vragen heeft over mantelzorg.

Luisterlijn

Bij de Luisterlijn kunt u dag en nacht terecht via telefoon, chat en mail.

Ervaringen

Op de website Naasten in Kracht leest u de eerste corona-ervaringsverhalen. Mét tips wat je als naaste kunt doen.
 

Activiteiten

De huiskamer van MIND

Samen met Out of the Box heeft MIND een virtuele huiskamer ingericht. Vanaf dinsdag 17 maart is elke werkdag tussen 11 en 16 uur een livestream in de lucht. Hier worden vragen beantwoord en gesprekken gevoerd met ervaringsdeskundigen en experts. 
Ga hier naar de huiskamer van MIND.

Wat te doen als je thuis zit?

GGZ Friesland verzamelde ideeën en tips om de dagen binnen door te komen. Klik hier voor de suggesties.

Bijeenkomsten in het land

Alle bijeenkomsten in het land, zowel die van Ypsilon als van andere organisaties gaan tot nader orde NIET door. 
Kijk op de agenda voor het laatste nieuws.
 

Wat doet Ypsilon?

Ypsilon overlegt samen met MIND met zorgaanbieders en beleidsmakers om ervoor te zorgen dat de ggz-zorg niet vergeten wordt. Een paar keer per week praten we met mensen van het ministerie, de ggz, politie en andere belangrijke partijen. We bespreken dan knelpunten en kijken hoe we die op kunnen lossen.

Ypsilon schreef mee aan een brief van MIND aan de Tweede Kamer. Hierin vragen we aandacht voor de speciale positie van mensen met psychische problemen en hun naasten. In deze brief staat dat wij ons zorgen maken. Door de maatregelen om het coronavirus te stoppen valt veel zorg weg. Maar juist voor ggz-patiënten is het zo belangrijk is dat die doorgaat. Lees de brief hier en klik hier voor het nieuwsbericht hierover.

Deel uw ervaringen

Voor deze gesprekken willen we graag weten wat er speelt. Misschien kunt u nu niet op bezoek gaan bij uw naaste. Of ontstaan er andere problemen. We verzamelen alle ervaringen die samenhangen met deze coronacrisis. Laat ons weten waar u tegenaan loopt en stuur ons een mail.
 

Informatie

Mag ik nog op bezoek bij mijn familielid in de GGZ? Kan de ambulante behandeling van mijn naaste doorgaan?
De Rijksoverheid verzamelde vragen en antwoorden van patiënten en hun naasten over het coronavirus en de ggz. Lees hier de meest gestelde vragen. 

sluit venster