U bent hier:
  1. home
  2.  > zorg en herstel
  3.  > medicatie
  4.  > dosering en toediening

Dosering en toediening

Antipsychotica zijn verkrijgbaar in verschillende toedieningsvormen: orale toediening en depotmedicatie.

Orale toediening

Tabletten, capsules, poeders en drankjes/druppels worden via de mond ingenomen. Ze werken kort en moeten daarom iedere dag worden ingenomen. Dat kan een probleem zijn bij onwillige of nonchalante medicijngebruikers. Een voordeel is dat de dosering snel kan worden aangepast.

Depot

Depots worden meestal als injecties gegeven. Het gaat om hogere doseringen, liefst van hetzelfde medicijn als dat wat iemand oraal gebruikte. Door een afwijkende samenstelling is de werking sterk vertraagd. De patiënt hoeft maar eens in de twee tot vier weken een nieuwe dosis te krijgen. 
Voordeel: omdat het zo lang werkt is het geschikt voor patiënten die niet in staat zijn dagelijks oraal medicijnen in te nemen. Bijvoorbeeld vanwege vergeetachtigheid, vervelende bijwerkingen of ontbrekend ziekte-inzicht. 
De nadelen van depot-medicatie zijn dat de werking in de depotperiode niet helemaal constant is en dat de dosis minder snel kan worden aangepast.

Dosering

De werking van antipsychotica is sterk afhankelijk van de dosering. Het is niet zo dat een hogere dosering altijd beter werkt. Volgens de nieuwste inzichten is bij lagere doseringen de werking beter en zijn de bijwerkingen minder, terwijl het effect op de psychose hetzelfde is.  
Een preventieve behandeling (onderhoudsdosis) kan worden gegeven aan patiënten die volledig herstellen na een psychotische periode.
 

<< Prof. dr. Lieuwe de Haan over het belang van lage dosering...

 

Effect

Het effect van antipsychotica is niet onmiddellijk te zien: meestal pas na een aantal weken. Een sterk middel begint na een paar dagen te werken. In de periode dat de medicijnen nog niet werken, treden al wel bijwerkingen op. Tegen deze bijwerkingen worden vaak weer andere medicijnen gegeven.

De werking en de bijwerkingen van de medicijnen kunnen door familieleden worden bijgehouden. Het is zinvol een dossier aan te leggen van de waarnemingen. Een belangrijke vraag bij de beoordeling kan zijn in welke mate de patiënt weer 'de oude' is geworden.

Brochure

Goede en leesbare informatie over  antipsychotica vindt u in de brochure Antipsychotica - zo blijf je ze de baas

Wil je verder lezen? Log in. Of word lid!

Want als je lid van Ypsilon bent, dan kunnen wij ook jou steunen. Met advies voor jouw persoonlijke situatie, met informatie op maat, met een luisterend oor en met vrijwilligers in jouw regio. Ypsilon komt dan ook op voor jou en je naaste met psychosegevoeligheid. Hoe groter hoe sterker!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggen

sluit venster