U bent hier:
  1. home
  2.  > zorg en herstel
  3.  > complexe zorg
  4.  > dubbele diagnose

Psychose en verslaving

Een groot deel van de patiënten in de GGZ die een ernstige psychische stoornis hebben, gebruikt alcohol of drugs of is hieraan verslaafd.
Andersom hebben veel patiënten in de verslavingszorg ook psychische problemen.
We spreken van een 'dubbele diagnose' wanneer iemand behalve met een psychiatrische aandoening, zoals psychose of schizofrenie, ook kampt met misbruik en/of afhankelijkheid van alcohol of drugs.

Brochure Dubbele Diagnose

Veel voorlichtingsmateriaal is er niet, zeker niet voor familieleden. De online brochure 'Dubbele Diagnose, informatie voor familieleden' geeft achtergrondinformatie, verdieping en uitleg over oorzaken en gevolgen, zorg en behandeling, maar vooral over wat familie en naasten kunnen doen, voor zichzelf én voor hun familielid. Familieleden die zijn geïnformeerd staan steviger in hun schoenen staan en zijn beter toegerust om de problemen in hun familie en
naaste omgeving het hoofd te bieden.

Bent u Ypsilonlid? Dan vindt u onderaan deze pagina een directe link om de brochure als pdf-bestand te downloaden.
Tegen betaling is er een papieren versie verkrijgbaar via de webwinkel.

Behandeling

De psychose en de verslaving beïnvloeden elkaar. Dat maakt de behandeling moeilijk. De patient moet afkicken om zijn psychose te behandelen en van zijn psychose af zijn, om de verslaving te kunnen behandelen.
Behandeling moet gelijktijdig en met zorg gebeuren. En het drugsgebruik geleidelijk afgebouwd. Daarom zitten in de ambulante teams tegenwoordig deskundigen uit zowel de psychiatrie als de verslavingszorg. Ondersteuning van de patiënt en het werken aan een alternatieve daginvulling zijn belangrijke elementen uit de behandeling.

Verschillende instellingen werken met een geïntegreerde dubbele diagnose behandelmethode (IDDT).

 

<< Arts-onderzoeker Julia Meijer over het effect van blowen op de informatieverwerking...


 

Wilt u verder lezen? Word lid van Ypsilon of log in!

Want leden hebben bij Ypsilon een streepje voor! Dankzij hun contributie dragen zij bij aan de instandhouding van deze website. Zij hebben daarom toegang tot meer informatie en service, kortingen, voorrang bij trainingen en nog veel meer!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggen

sluit venster