U bent hier:
  1. home
  2.  > zorg en herstel
  3.  > wegwijs in de zorg
  4.  > eerste hulp

Eerste hulp

Meestal merken naaste familieleden als eerste dat het met hun naaste niet goed gaat. Op het werk of op school vallen veranderingen in het gedrag minder op, omdat mensen op die plaats in een vast (gedrags-)patroon zitten. Thuis en in de vrije tijd is iemand meer zichzelf. Familie heeft vaak als eerste de behoefte om hulp te zoeken.

0800-1205

Het landelijk meldnummer 'zorgwekkend gedrag' 0800-1205 kun je bellen als je je zorgen maakt over iemand in je omgeving. De beller wordt doorverbonden naar de regio waar de persoon zich bevindt. Daar wordt onderzocht welke hulp ingezet kan worden. Bij acuut gevaar moet nog steeds 112 worden gebeld.

Huisarts

De huisarts is de eerste hulpverlener die kan beoordelen wat er aan de hand is. Als de huisarts vindt dat specialistische, psychiatrische hulp nodig is, dan kan hij verwijzen naar de psychiater van de ggz of een psycholoog. Aan de meeste huisartsenpraktijken is een POH-ggz verbonden, meestal een psycholoog, die een aantal gesprekken met de patient en/of de naaste kan voeren.

GGZ

Een psychiater stelt aan de hand van een of meer (intake)gesprekken vast of er inderdaad sprake is van een psychiatrische aandoening, zoals een psychose.
De behandeling wordt in gang gezet.

Parnassia maakte een filmpje over hoe het eerste contact met de GGZ eruit kan zien. Klik hier om het te starten

Crisis

De procedure is anders als er sprake is van een acute situatie, een crisis. Dan bel je de huisarts of de politie. De huisarts - of de politie - schakelt dan de crisisdienst van de ggz in. Deze constateert ter plaatse of opname in een ziekenhuis noodzakelijk is. Als er acuut gevaar dreigt, biedt een Crisismaatregel uitkomst. 

Lees meer over verplichte zorg.

sluit venster