U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > voor naasten
  3.  > Het is crisis thuis

Project Het is crisis thuis

Naar verwachting zal op 1 januari 2020 de Wet bijzondere opnemingen psychiatrische ziekenhuizen (Wet Bopz) vervangen worden door de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz). Met de komst van deze nieuwe wet kan dwangbehandeling straks ook thuis worden opgelegd. Dit betekent dat familieleden en andere naasten straks mogelijk een belangrijke rol zullen spelen bij het stabiliseren en bezweren van de crisis. Op dit moment zijn zij hiertoe echter nog niet voldoende toegerust.

Doel van het project

Ieder familielid moet straks weten waar hij terechtkan, waar hij recht op heeft en welke steun hij waar kan krijgen. Hij moet zich gesteund weten en toegang hebben tot volledige en juiste informatie, zodat hij toegerust is om in een crisissituatie overeind te blijven en een steun te zijn voor de patiënt.In dit project worden Ypsilonvrijwilligers bijgeschoold over de ins en outs van de nieuwe wet en leren zij hoe ze leden kunnen ondersteunen op momenten van crisis. Wat kunnen familieleden doen, waar kunnen ze naartoe, welke rechten hebben ze?

Digitale toolkit

Daarnaast ontwikkelt Ypsilon een digitale toolkit zodat familieleden en andere naasten snel en gemakkelijk informatie kunnen vinden als hun zieke familielid thuis dwangbehandeling krijgt.  In de digitale toolkit komt de volgende informatie:

Handleiding: het is crisis, wat nu?
Checklist: welke zaken moet je niet vergeten?
Ervaringsverhalen: hoe hebben anderen in een crisis gehandeld
Copingtips: hoe ga je met je zieke familielid om en hou je jezelf staande?
Sociale kaart: waar zitten familievertrouwenspersonen (FVP's) en familie-ervaringsdeskundigen (FED's) en hoe kunnen zij je vanuit de instelling bijstaan?

 

Vertel ons uw verhaal

Ypsilon verzamelt op dit moment ervaringsverhalen over crisissituaties. Vertel ons uw verhaal.

Het doel van ervaringsverhalen is om andere naasten van mensen met psychosegevoeligheid te laten zien dat zij niet alleen zijn, dat er ook andere mensen worstelen in vergelijkbare situaties. Uit deze verhalen kunnen mensen troost putten. Ook kunnen deze verhalen tips en adviezen bevatten over omgang met de overige familieleden of over het opkomen voor het eigen welzijn. 

Klik hier om uw ervaringsverhaal te vertellen.

sluit venster