U bent hier:
  1. home
  2.  > voor naasten
  3.  > voorlichting
  4.  > kennissessie

Digitale kennissessies

Ypsilon organiseert samen met haar regionale vrijwilligers een boeiende reeks gratis online bijeenkomsten. Aantrekkelijk en gemakkelijk om te volgen vanachter je computer of laptop. Je hoeft er de deur niet voor uit, afstand is geen probleem.
Elke kennissessie gaat over een ander thema. Na de sessie is de kennis en informatie over het besproken onderwerp terug te lezen in een 'thema-publicatie'. 

 


Donderdag 28 oktober van 19.30 tot 21.00 uur 

Menslievend en aandachtig, zó hoort zorg te zijn

Te gast is Andries Baart, geestelijk vader van de presentietheorie en -benadering. Gastheer is Jan Zandijk, oud-voorzitter van Ypsilon.

Meer info volgt.


 

Donderdag 25 november 2021 van 19.30 tot 21.00 uur 

Psychose en trauma

Te gast is dan David van den Berg, klinisch psycholoog, psychotherapeut, cognitief gedragstherapeut VGCt en EMDR practitioner bij Parnassia.

Meer info volgt.


Eerdere kennissessies:

Donderdag 7 oktober 2021 van 19.30 tot 21.00 uur 

Versterk je netwerk

Hoe houd ik mijn netwerk in stand of breid ik dat uit? Daarover ging de zevende Kennissessie. Naastenadviseur Henk-Willem Klaassen besprak aan de hand van zijn eigen ervaringen allerlei situaties die je als naaste kunnen overkomen. En hoe je kan leren om je staande te houden. Ook vroeg hij een moeder naar haar ervaringen met de steungroep rond haar zoon. 

Het beroep dat gedaan wordt op naasten van iemand met een psychische kwetsbaarheid is groot. Naast de zorg voor en/of je zorgen over je dierbare gaat het leven ‘gewoon’ door. Je werk, je gezinsleven, je contacten met je vrienden, je hobby’s, vakantie. Noem maar op
Hoe doe je dat? Hoe doen anderen dat? Groeit er ergens iets scheef?
Ben jij als naaste de enige die aanspreekpunt en contactpersoon is voor je dierbare en de hulpverlener? Zijn daar ook alternatieven in?

Klik hier voor de themapublicatie van de kennissessie Versterk je netwerk.


16 september 2021

Samen met naasten, het nieuwe normaal

Generieke module Naasten als leidraad voor iedereen
Kennissessie in samenwerking met de Werkgroep generieke module Naasten

Vanaf september/oktober 2021 ligt er een nieuwe kwaliteitsstandaard waarmee naasten erkenning krijgen voor de rol die ze spelen in het herstelproces van mensen met psychische of verslavingsproblematiek. Want deze problematiek raakt niet alleen de patiënt, maar ook de naasten: partners, ouders, (volwassen) kinderen, vrienden, broers en zussen. Daarom is het belangrijk om in de zorg aandacht te hebben voor deze naasten, met hen samen te werken en hen waar nodig te ondersteunen. De nieuwe standaard laat zien hoe normaal dat eigenlijk is en vertelt beroepsgroepen hoe ze dat moeten doen.

Naastenadviseur Henk-Willem Klaassen en Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter leggen uit wat naasten kunnen hebben aan deze geheel herziene module. Met veel praktische voorbeelden. Wil de hulpverlener van je naaste jou geen informatie geven, luistert hij niet naar jouw argumenten, houdt je naaste jou overal buiten, houd je het niet meer vol? In de module staat precies en heel concreet hoe de hulpverlener met jou kan samenwerken en hoe hij je kan ondersteunen. Winst voor iedereen, want samenwerken levert veel op! Wil je weten hoe dat in de praktijk gaat, hoe je de hulpverlener erop kan aanspreken en welke rol je zelf kan spelen? 

Cover Themapublicatie

 

Klik hier voor de themapublicatie van de kennissessie Samen met naasten, het nieuwe normaal.


8 juli 2021 

Alles wat je altijd al aan je naaste wilde vragen maar nooit durfde

Kennissessie in samenwerking met Anoiksis

Kun je iemand echt vergeven dat hij je ‘heeft laten’ opnemen? Bemoei ik me te veel met je? Wil je weten hoe separeren voor me was? Welke bijwerking vind je het meest vervelend? Zou je het me vertellen als je je medicijnen niet inneemt?

Wat je vraag ook is. In deze kennissessie kun je ‘m stellen. Op een veilige manier: anoniem of open, aan een vreemde of aan een bekende. Misschien kom je er op ideeën om ook aan je eigen naaste vragen te stellen.

Cliënten en familieleden durven niet altijd in alle openheid vragen te stellen. En ze zijn allebei naaste! In deze Kennissessie kunnen deze vragen wel gesteld worden. En ook hulpverleners hebben die schroom.

Arnold Brabander van Anoiksis en Mieke Verwoerd van Ypsilon begeleiden, beantwoorden, interpreteren of verduidelijken de vragen.

Cover Themapublicatie

 

Klik hier voor de themapublicatie van de kennissessie Alles wat je altijd al aan je naaste wilde vragen maar nooit durfde

 

 


24 juni 2021

Clozapine: zoveel méér dan laatste redmiddel

In deze kennissessie, onder leiding van Ypsilonmedewerker en psychiatrisch verpleegkundige Marjo Markx, vertelt psychiater Dan Cohen over de werking, de risico’s en de gebruiksaanwijzing, maar ook over de pluspunten van clozapine. Ook een gebruiker deelt zijn ervaringen. 

 

Klik hier voor de themapublicatie van de kennissessie over clozapine

 

 


3 juni 2021

Wet langdurige zorg (Wlz): eindpunt of nieuw perspectief?

MIND Ypsilon heeft jarenlang gepleit voor toegang van ggz-cliënten tot de Wet langdurige zorg (Wlz). Met succes. Met ingang van 2021 is de wet toegankelijk voor mensen met psychische aandoeningen. En er wordt veel gebruik van gemaakt. Het aantal aanvragen Wlz is veel groter dan verwacht.
In deze kennissessie, onder leiding van Caroline Mobach (Ypsilon Zeeland), komen gebruikers, verwijzers en naasten aan het woord. Psycholoog Jan van Blarikom, directeur van Zeeuwse Gronden, vertelt hoe de Wlz de cliënten van Zeeuwse Gronden helpt bij hun herstel; Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter zet uiteen waarom Ypsilon vindt dat ook ggz-cliënten van de Wlz gebruik moeten kunnen maken; Ypsilonlid Karin Groen heeft ervaring met het aanvragen van Wlz-zorg voor haar zoon.

Klik hier voor meer informatie over de Wet langdurige zorg (Wlz)

 

Klik hier voor de themapublicatie van de kennissessie over de Wet langdurige zorg

 

 


22 april 2021

7 lessen in regionale samenwerking - De kracht van KernKracht

In deze tweede kennissessie lieten we zien hoe samenwerken in de regio alle partijen sterker maakt. De stichting KernKracht in Gouda is daarin werkelijk een pareltje. KernKracht werkt al heel lang samen met Ypsilon en andere organisaties in de regio. 
Met Petra van Buren, directeur-bestuurder van Kernkracht en Wies van den Nieuwendijk, contactpersoon van Ypsilon Midden-Holland, ontleedden we het succes. Welke inspirerende lessen kunnen Ypsilonvrijwilligers, cliënten- en naastenraden en andere regionale partners trekken om ook elders in Nederland zoiets moois en succesvols op te bouwen? Wat maakt dat KernKracht zowel cliënten als naasten weet te binden? Waarom zijn wethouders in de regio zo enthousiast? Kortom, wat is het geheim van goede samenwerking? 

 

Klik hier voor de themapublicatie van de kennissessie over samenwerking in de regio

 

 

 


18 maart 2021

Deskundig gesteund - over familie-ervaringsdeskundigheid

De eerste kennissessie ging over hoe de familie-ervaringsdeskundige (FED) de naaste kan steunen op weg naar herstel. 

Klik hier voor meer informatie over familie-ervaringsdeskundigheid.

 

Klik hier voor de themapublicatie van de kennissessie over familie-ervaringsdeskundigheid

 


sluit venster