U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > zorg en herstel
  3.  > YN-publicaties over wonen
  4.  > Kick Wilstraplantsoen
  5.  > Acomplex YN 2 - 2005

Bron: YN 2 - 2005

Een wachtlijst voor het Acomplex

Een stralende zon, minder modder dan was voorspeld, een kilometerslange rij geparkeerde auto’s, een tent op het terrein tegenover een oranjekleurig complex met woningen. Nu nog ver van de bewoonde wereld, maar met een bushalte voor de deur.

Het Acomplex is op 24 februari 2005 officieel geopend.

Voor de tent waar iedereen wordt ontvangen, staat een jongeman met lang donker haar en een baard. Terwijl de tent zich vult met genodigden, merkt hij op dat er maar 150 mensen in de tent kunnen terwijl er 300 komen. Het is de zoon van een van de initiatiefnemers.
Ik weet nog dat zij vertelde dat haar zoon tegen haar had gezegd dat hij helemaal niet van plan was om daar te gaan wonen. Het blijft spannend voor ouders bij dit soort initiatieven. Onze familieleden zijn mondig en het is maar de vraag of ze zich door hun ouders in zo’n woning laten kletsen. Maar het is gelukt. Alle woningen zijn bezet. Er is zelfs een wachtlijst.

Veilig, prettig, permanent

Het resultaat mag er dan ook zijn: Het complex bestaat uit 37 ruime driekamerwoningen en een clubhuis rond een gemeenschappelijke binnentuin. Het complex is geen behandelcentrum, maar een veilige, prettige en permanente plek om te wonen. De bewoners zijn mensen die al lange tijd lijden aan de ziekte schizofrenie en die dit in zekere mate geaccepteerd hebben, met een minimumleeftijd van 30 jaar. Zij kunnen zorg en ondersteuning krijgen van triAde, een stichting buiten de reguliere GGZ die zijn werkterrein heeft in de provincie Flevoland. Dag en nacht zal personeel aanwezig zijn. Een aantal van hen zijn verpleegkundigen, maar niet al het personeel is afkomstig uit de zorg. Een tuinman, sportbegeleider of iemand die goed kan koken, past prima in de filosofie van de initiatiefnemers.

Van het begin af aan heeft het project grote landelijke belangstelling genoten, zowel van media als van andere familieleden die soortgelijke initiatieven overwegen. En 'complex' is het, om een dergelijk plan te realiseren. Vooral het op één lijn krijgen van alle betrokken partijen kan een hele kluif zijn. In Almere ging ze dat goed af, blijkens de lijst van mensen die speechen. De voorzitter van het Acomplex spreekt en iemand vanuit triAde, maar ook woningstichting Ymere en de bestuursvoorzitter van het DAC. Burgemeester Annemarie Jorritsma zegt trots te zijn dat dit toch maar kan in Almere.

Uit het hele land zijn familieleden aanwezig om initiatiefnemers te feliciteren. Er wordt een Blazenboom (koelrenteria paniculata) aangeboden en een plaquette.
Na het doorknippen van het lint, kunnen de woningen met schuurtjes en tuin worden bezichtigd.

Morgen, de dag na de opening, betrekken de eerste bewoners hun woning.

H. B.

sluit venster