U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > Ypsilon
  3.  > schrijfcursus

Schrijf- en herstelcursus 'Kom op verhaal'

In het kader van het zogeheten Levensfaseproject liet Ypsilon de schrijf- en herstelcursus 'Kom op verhaal' ontwikkelen. In de cursus schrijven familieleden (delen van) hun levensverhaal uit. Ze brengen sleutelervaringen en keerpunten in kaart, die ze onder begeleiding uitwerken om te begrijpen wat er nu precies veranderde in een bepaalde fase:

  • Wat maakte dat die ervaring bij jou leidde tot een omslag?
  • Wat was de rol van familie, vrienden, naasten en collega's?
  • Wat was de rol van de hulpverlener?
  • Welke rol heb ik vervuld, welke rol vervul ik nu en welke rol wil ik in de toekomst op me nemen en welke niet?
  • Welke krachten heb ik, welke krachten had ik in het verleden en hoe kan ik mijn krachten in de toekomst versterken?

Werken aan herstel

Het doel van de schrijfcursus is bewustwording en empowerment van de deelnemers en werd in opdracht van Ypsilon ontwikkeld door Monique Engelbertink (www.ervaringsverhalen.nl) en Sandra Frölich (www.schrijfkompas.nl). 
De cursus valt in de fase "Werken aan herstel". Deze fase wordt gekenmerkt door afstand nemen, van de patiënt maar ook van de hulpverlening, loslaten, terug naar normale proporties. Maar wat is "normaal"? Welke invloed hebben de zorg voor en loyaliteit aan een naaste met een psychotische aandoening op jouw eigen identiteit en leven gehad? Welk gereedschap heb je tot je beschikking en wat ga je daar nu mee doen?

Persoonlijk naslagwerk

De deelnemers ontvangen na afloop van elke bijeenkomst een hand-out met daarin een overzicht van de oefeningen uit de betreffende bijeenkomst, thuisopdrachten en eventueel relevante literatuur/achtergrondinformatie. Tezamen met hun eigen teksten vormen deze hand-outs een persoonlijk naslagwerk, waarmee de deelnemers na afloop van de cursus desgewenst zelfstandig verder kunnen schrijven.

Pilot

Om de nieuw ontwikkelde cursus uit te testen, worden tussen september en december 2 pilots uitgevoerd: 1 voor broers en zussen van iemand met een psychotische kwetsbaarheid en 1 gemengde groep. Alleen in de groep broers/zussen is nog een enkele plaats vrij.

Dank

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het fonds NutsOhra, het Fonds Psychische Gezondheid en de stichting Vrienden van Ypsilon.

 

Wil je verder lezen? Log in. Of word lid!

Want als je lid van Ypsilon bent, dan kunnen wij ook jou steunen. Met advies voor jouw persoonlijke situatie, met informatie op maat, met een luisterend oor en met vrijwilligers in jouw regio. Ypsilon komt dan ook op voor jou en je naaste met psychosegevoeligheid. Hoe groter hoe sterker!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggen

sluit venster