U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > zorg en herstel
  3.  > YN-publicaties over wonen
  4.  > Kraaipan Oase YN - 2009

Bron: YN Succesnummer 2009

Kraaipan Oase - Amsterdam

Vrij wonen met hulp binnen handbereik

Corrie de Moor knikt instemmend. Het gaat inderdaad erg goed met haar zoon Steven (37), die sinds half januari van dit jaar op zichzelf woont. ”Ik ben blij dat hij hier woont, vooral omdat hij het zelf zo fijn vindt.“ Steven woont aan de zuidkant van het centrum van Amsterdam, vlakbij station Amstel. Zelf voelt hij zich helemaal thuis in zijn nieuwe woning. ”Het gaat goed met me, alles is hier prima geregeld.”

Steven is een van de mensen die mede dankzij de stichting Kraaipan Oase huisvesting heeft gevonden. Kraaipan Oase omvat 30 tot 40 woningen en een aantal gemeenschappelijke ruimtes in een rustige buurt. De stichting ontleent haar naam aan de Kraaipanstraat die midden door het woonblok loopt. Wooncorporatie Ymere beheert de woningen. De stichting huurt het totale complex van woningen en gemeenschappelijke ruimten van Ymere. Vervolgens verhuurt Kraaipan Oase de woningen aan mensen met psychiatrische problemen die voor deze woonvorm kiezen.
 
Kraaipan Oase hanteerde bij dit project het uitgangspunt dat men zo weinig mogelijk wil afwijken van de woonvorm van iedere andere Amsterdammer. Wel is er professionele begeleiding voor de bewoners. Niko Kuijper, bestuurslid van stichting Kraaipan Oase, licht toe: ”Wij streven naar goede woningen. Rustig wonen met een eigen voordeur aan de straat.“ De woningen zijn precies zoals de stichting het voor ogen heeft: vrij zelfstandig wonen en hulp binnen handbereik. Bovendien kunnen de bewoners naar de gemeenschappelijke ruimtes die voor hen zijn ingericht.
 
Kippenhok
Dit totaalplaatje sprak ook Steven aan. Zijn moeder Corrie was nooit happig op beschermd wonen. ”We zijn wel eens ergens gaan kijken. Maar ik vond het vaak net een kippenhok, met die kleine kamertjes. Ik ben tegen beschermd wonen, omdat patiënten daar nooit meer loskomen, altijd binnen het terrein van de psychiatrie blijven. Daarmee houd je mensen kleiner dan nodig is. Je moet ze op een gegeven moment het vertrouwen geven dat ze het kunnen. Anderen hebben misschien meer zorg nodig, maar voor mijn zoon is dit ideaal.“
 
Via Ypsilon is Corrie bij deze woning terechtgekomen.”Ik las een half jaar geleden in Ypsilon Nieuws over Kraaipan Oase en heb meteen gebeld. De tijd was rijp, Steven was zelfstandig genoeg om op zichzelf te wonen. Ik kon gaan kijken en was meteen enthousiast. Toen heb ik Steven gevraagd mee te gaan naar het huis en de buurt. Het overviel hem eigenlijk heel erg, was een grote verrassing.”
Maar het was goed. Het is echt een eigen plek voor hem, waar hij het goed naar zijn zin heeft. De woning ziet er netjes en verzorgd uit. Steven: ”We zijn ongeveer drie weken bezig geweest met de woning: een nieuwe vloer leggen, schilderen, meubels kopen enzovoort.“ Corrie vervolgt: ”Ik zie dat hij het hier heel goed doet. Hij is verantwoordelijk en zorgt goed voor zichzelf en zijn spulletjes.“
 
Gezondheid
Voor de begeleiding van de bewoners trok Kraaipan Oase de stichting Cordaan aan, een zorginstelling met vijf vestigingen, waarvan één in Amsterdam. Aan de begeleiding is een aantal eisen gesteld. Zo zal de begeleiding bewoners stimuleren om contacten te ontwikkelen met de maatschappij, maar ook hun gezondheid in de gaten houden. Steven: ”Vanuit Cordaan komt een vrouw me af en toe opzoeken. Dat is goed geregeld. Ook komt er binnenkort een centraal punt voor de bewoners van de Oase, wat het nog overzichtelijker zal maken. Ik heb mijn eigen vrienden, maar ik vind het leuk om eens te kijken wat voor mensen in andere huizen van Kraaipan Oase wonen, of het met ze klikt.
 
Ook Hans (43) is positief. Hij woont sinds december 2008 in een huis van Kraaipan Oase. ”Ik woonde hiervoor ook in Amsterdam, een beetje in het centrum. Op een gegeven moment kon ik zowel in Almere als hier gaan wonen. Ik ben blij dat ik voor de Oase heb gekozen. Ik heb hier een grote tuin.“ Het gaat, mede dankzij zijn prettige woonsituatie, goed met Hans. Ook hij wordt begeleid door mensen van Cordaan.
 
Steven: “Hier wonen heeft veel pluspunten. Ik woon op mezelf, in een ruime woning met een groot balkon. Ik kook, kan muziek luisteren. Het is een prettige buurt om in te wonen, vrij rustig.“ Moeder Corrie kan dat alleen maar beamen: ”Het gaat echt goed, nog beter dan ik had gedacht. Helemaal zorgeloos zal het nooit worden, maar ik heb het grootste vertrouwen in hem.“ De band tussen beiden blijft onverminderd sterk, ook nu Steven op zichzelf woont. Corrie:”We zien elkaar regelmatig, gaan af en toe samen boodschappen doen en bellen elkaar vaak. Maar ik laat hem ook dingen zelf doen. Omdat ik weet dat hij dat goed aankan.“
 
Steffen Jongh
 
sluit venster