U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > zorg en herstel
  3.  > YN-publicaties over wonen
  4.  > LingeErf YN 6 - 2008
Bron YN 2008 - 6
 

Wonen moet zo!

Stichting LingeErf

Familypower maakt wonen mogelijk

 
Wonen op een veilige en rustige plek. Zorg op maat en naar behoefte. Dagbesteding. Een leven, zo onafhankelijk en zelfstandig mogelijk. Mensen met schizofrenie hebben die behoefte, maar ook hun ouders. Want die worden ouder en beseffen dat als zij er niet meer zijn, er een gat ontstaat in de zorg voor hun kind. Marja Westerman praat met de initiatiefnemers van stichting LingeErf over hun wooninitiatief, over het organiseren van een toekomst, zodat familie gewoon familie kan zijn.
 
Op een druilerige vrijdagochtend stap ik in de auto op weg naar Beesd. Beesd ligt te midden van drukke verbindingswegen. Maar zodra je van de snelweg af rijdt, ontvouwt zich een rustig en landelijk gebied, waar je kunt wandelen en van de natuur genieten. De postbode wijst me de weg, want de wijk waar ik terecht kom, is met allerlei smalle weggetjes net een doolhof. Ik heb een afspraak met Hein van der Sanden, een van de initiatiefnemers van stichting LingeErf. De stichting LingeErf wil in Beesd 16 zorgwoningen realiseren voor mensen met schizofrenie. Een spannende uitdaging.
 
Vorig jaar bezocht ik Hans de Rooij in Waardenburg (YN 5 – 2007). Hij regelde met behulp van een PGB zorg op maat voor zijn zoon die in een eigen woning woont naast het huis van zijn ouders. Hans is één van de eerste mensen in Nederland die een PGB voor een kind met schizofrenie kreeg. Hein van der Sanden en Hans de Rooij ontmoetten elkaar in een commissie voor de WMO van de gemeente Geldermalsen, die de opdracht had de GGZ op de kaart te zetten in deze gemeente.
 
Van der Sanden en De Rooij zijn beiden vader van een kind met schizofrenie. Deze enthousiaste en ervaren vaders ontwikkelden een stevig en ambitieus plan. Woningen op een veilige en rustige plek voor mensen met schizofrenie. Met zorg op maat en naar behoefte. En met dagbesteding. Een leven voor hun kinderen met schizofrenie waarin ze onafhankelijk en zelfstandig kunnen zijn, maar ook gelegenheid hebben anderen te ontmoeten, een sociaal leven op te bouwen, met andere bewoners een maaltijd te gebruiken, of een praatje te maken.
 
Er bestaat bij ouders die wat ouder worden een sterke behoefte hun kind met schizofrenie een toekomst te bieden die ook zonder de intensieve bemoeienis van familie gewaarborgd wordt. Eenzaamheid is bij mensen met schizofrenie een groot probleem. Familie vangt veel op. Ze geven dikwijls intensieve zorg op allerlei gebied en veel ouders beseffen dat als zij er niet meer zijn er een gat ontstaat in de zorg voor hun kind. Broers en zussen kunnen die zorg misschien gedeeltelijk overnemen, maar het is beter dat de patiënt met schizofrenie een eigen plek heeft in de maatschappij, de zorg gegarandeerd is en de familie gewoon familie kan zijn.
 
De ontvangst in Beesd is warm en hartelijk. Marlies Witters de secretaresse van de stichting LingeErf en de echtgenote van Hein van der Sanden zijn er ook. Hein heeft langdurig in het zakenleven gewerkt, ook in het buitenland. Hij kan zijn ervaring prima toepassen op de plannen voor LingeErf. Het creatieve idee van Hans en Hein moest worden uitgewerkt. Ze richtten eerst een stichting op. Het bestuur bestaat uit mensen met affiniteit of betrokkenheid bij patiënten met schizofrenie, die kwaliteiten bezitten die voor de stichting van belang zijn. De hulpverlening is vertegenwoordigd door Bep Geurtsen, spv in het UMC in Utrecht. Zij heeft een broer met schizofrenie. Plaatselijke makelaar Maurice Baggerman, vrijwilliger bij een maatjesproject, doet de financiën.
 
De stichting inventariseerde wat er allemaal nodig is om 16 nieuw te bouwen woningen voor mensen met schizofrenie te realiseren. Stelde het creatieve plan op schrift. Won informatie in en sprak met de gemeente en een woningbouwvereniging. Polste lokale ondernemers alvast over de dagbesteding. Deed onderzoek in de gemeente Geldermalsen om de behoefte aan de woningen in kaart te brengen en liet zich terdege adviseren door beleidsmedewerkers uit de gemeente zodat het plan bij B&W aandacht zou krijgen.
En ze werden gehoord! Van der Sanden gaf op allerlei plekken een presentatie om mensen in het netwerk te krijgen die voor dit project iets zouden kunnen betekenen. Voor dagbesteding werd contact gelegd met het landgoed Marienwaerdt. De familie die dit landgoed beheert heeft mensen in dienst die bewoners van het LingeErf bij het werk willen begeleiden. Hein ziet meer mogelijkheden voor dagbesteding. Voor mensen met schizofrenie is het belangrijk deel te nemen aan de maatschappij waar zij dat kunnen. Zijn eigen dochter werkt 20 uur per week in de bejaardenzorg. Dat is een prestatie. Maar voor sociale contacten is zij afhankelijk van haar familie. Hein en zijn vrouw hopen dat met het wonen in het LingeErf haar autonomie ook op dat vlak zal toenemen.
 
De bestuursleden van stichting LingeErf maakten een zorgplan. Marlies zette alles op papier en werkte de ideeën schriftelijk uit. Er kwam een website met veel, nuttige en zinvolle informatie.
 
Aan de toekomstige bewoners van het LingeErf worden wel eisen gesteld. De ziekte moet enigszins gestabiliseerd zijn, ze mogen geen drugsproblemen hebben. Ze moeten ziekte-inzicht hebben en ook beseffen dat ze een bijdrage kunnen en moeten leveren aan saamhorigheid. Sociaal contact is belangrijk in LingeErf en daartoe komt er een gemeenschappelijke ruimte waar mensen met elkaar kunnen koken en eten als ze dat willen, een ontmoetingsplek. Autonomie van de bewoners staat hoog in het vaandel, maar ook goed medeburgerschap en respect voor lotgenoten. Het doel is dat bewoners van LingeErf op een waardevolle manier deel uit gaan maken van de gemeenschap waarin zij wonen en werken.
 
De mensen van de stichting LingeErf hopen dat de woningen binnen drie jaar gerealiseerd zijn. Er wacht nog veel werk. Maar de plannen staan stevig op papier. De goodwill is er bij alle betrokkenen. Hein geeft aan hoe belangrijk het is om te bouwen aan een stevig netwerk. Zoiets ondernemen kun je niet alleen. Hij hoopt dat de stichting een voorbeeld wordt voor anderen en denkt na over regionale uitbreiding. De eerste stappen daartoe zijn al genomen. Want er zijn veel veilige zorgwoningen nodig voor mensen met schizofrenie.
 
Hein legt de strategie uit. Je moet een doel formuleren en een helder beeld hebben van de weg er naartoe. Dan zoek je mensen met specifieke kwaliteiten die allemaal een steentje bij willen dragen aan een gedegen en weloverwogen plan. Hein zegt: “zoek medestanders, wees zelfredzaam, vecht voor je belangen als familie, weet wat je wilt. Streef naar een volwaardig leven voor je kind met schizofrenie.” De stichting LingeErf wil graag anderen die een soortgelijk wooninitiatief willen starten een handje helpen met de expertise die zij heeft opgebouwd. Mensen die in LingeErf willen gaan wonen kunnen contact opnemen met de stichting. Ze moeten wel familiebanden hebben in de gemeente Geldermalsen.
 
Wat een verrassing deze sterke ouders te ontmoeten en te horen dat dit samenwerken hun zoveel energie geeft. Ze zijn een bruisend en actief stel mensen. Het vrijwilligerswerk voor LingeErf beslaat toch zeker een dag of twee per week. Maar ze stralen zoveel enthousiasme uit dat ik verwacht dat veel anderen door hen geïnspireerd zullen worden. Dan hebben we straks een keten van dit soort fantastische woonvormen. Ik word oprecht blij van dat idee. Ik hoop dit project voor Ypsilon Nieuws te kunnen volgen de komende tijd. Deze familypower kunnen we goed gebruiken.
Marja Westerman – yn@ypsilon.org
 
U vindt informatie over stichting LingeErf op www.lingeerf.nl.
Op het Ypsilon Expertisecentrum Wonen is meer informatie te vinden over wooninitiatieven door familieleden: www.ypsilon.org/wonen.
sluit venster