U bent hier:
  1. home
  2.  > zorg en herstel
  3.  > medicatie

Medicatie

'Medicatie'

Antipsychotica

De medicijnen die werken tegen psychose worden antipsychotica genoemd. De werking van antipsychotica berust op hun invloed op de hersenen. Antipsychotica vormen bij psychose en schizofrenie de belangrijkste groep medicijnen. Ze zijn er in vele soorten en worden onderscheiden in 'klassieke' en 'atypische' antipsychotica.
De dosering luistert nauw. Er zijn verschillende toedieningsvormen.

Antipsychotica werken bij ieder mens anders. Als het voorgeschreven middel niet of onvoldoende werkt of vervelende bijwerkingen heeft, is het de moeite waard om een ander middel of een andere toedieningsvorm uit te proberen. Vraag de behandelaar ernaar.

Overige medicijnen

Naast de psychotische symptomen kan iemand last hebben van andere verschijnselen die het herstel bemoeilijken: manie, depressie, slecht slapen of angst. In ernstige gevallen kan de psychiater hiervoor antidepressiva, stemmingsstabilisatoren of slaap- en kalmeringsmiddelen voorschrijven.

Klik hier om de brochure te downloaden

Brochure

Goede en leesbare informatie over  antipsychotica vindt u in de brochure Antipsychotica - Zo blijf je ze de baas. De brochure is een uitgave van het Landelijk Platform GGz en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik. Ook Ypsilon en Anoiksis werkten mee door de concepttekst van commentaar te voorzien. 
In de brochure staan ook diverse handige checklists over o.a. bijwerkingen en praten met de behandelaar.

  • Klik hier voor de hele brochure (2 pagina's naast elkaar, oogt mooier)
  • Klik hier voor de hele brochure (elke pagina apart, beter te printen)
sluit venster