U bent hier:
  1. home
  2.  > zorg en herstel
  3.  > regelzaken
  4.  > mentorschap

Mentorschap

Mentorschap is een vorm van bescherming. Een mentor neemt beslissingen over de verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding als iemand dit zelf niet kan. Bijvoorbeeld vanwege een psychische aandoening of verslaving.  
De kantonrechter benoemt bij voorkeur een familielid als mentor. Als er niemand beschikbaar is dan benoemt hij een buitenstaander.

Zelf mentor worden?

Er zijn redenen om zelf mentor van uw zieke naaste te worden. Soms kan het u makkelijker maken om met de hulpverleners van uw naaste te overleggen; omdat u een wettelijke status heeft, moeten ze u betrekken bij beslissingen over de zorg. Een mentor heeft recht op inzage van documenten en op informatie. 'Gewone' familieleden hebben dat niet. Soms is het juist beter dat een buitenstaander mentor wordt.‚Äč Bijvoorbeeld omdat familie al te zwaar belast is.

Mentorschap aanvragen

U kunt een verzoek indienen bij het kantongerecht in het gebied waar uw naaste woont. Uw naaste kan ook zelf een verzoek doen om een mentor aan te stellen, net als de GGZ-instelling of de officier van justitie. De rechter die een Rechterlijke Machtiging (RM) uitspreekt, kan ook tot het benoemen van een mentor overgaan. 
Via Rechtspraak.nl kunt een een aanvraagformulier downloaden. Denk eraan dat aan de aanvraag kosten verbonden zijn. U kunt eventueel ook meteen het benoemen van een bewindvoerder regelen. Dat scheelt in het griffiegeld. 

Mentorschap Nederland

Mentorschap Nederland werft mentoren en leidt hen op. Bij een aanvraag van mentorschap is het hun streven de cliënt te koppelen aan een mentor die bij hem past. 
Mentorschap Nederland

Meer lezen

Over mentorschap in de GGZ verschenen in YN de afgelopen jaren een aantal artikelen. Download ze hier:

sluit venster