U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > Ypsilon
  3.  > toekomstagenda mantelzorg GGZ

Tweet over ondertekening door GGZ Nederland

Naar een gecoördineerde ondersteuning van familie en naasten

Project Toekomstagenda mantelzorg GGZ 

Betere zorg voor minder geld lukt alleen als je het beter organiseert. Niet langer een hele structuur bouwen die de zorg overneemt, maar zorg laten aansluiten op het netwerk dat mensen al van nature hebben. Bij die visie hoort dat de focus van de zorg niet langer ligt op het overeind houden van de cliënt, maar op het versterken van het netwerk dat de cliënt zelf helpt om zich overeind te houden.
Dit vereist een andere rol van de traditionele hulpverlener: hij zal meer uit handen moeten geven dan hij gewend was en meer oog moeten hebben voor en steun  moeten bieden aan het netwerk van de cliënt.

Doel van het project

Tal van organisaties zijn bezig om mantelzorgers te ondersteunen, vaak gefaciliteerd vanuit programma’s als de Toekomstagenda Informele zorg en ondersteuning en In voor mantelzorg. Toch is er één groep die relatief weinig heeft geprofiteerd: de mantelzorgers GGZ. Om hierin verandering te brengen heeft Ypsilon samen met het LPGGz het initiatief genomen om alle relevante stakeholders te stimuleren om hierin hun eigen rol te nemen.
In december 2015 nodigde ze alle relevante partijen uit voor een zogeheten Keukentafelontbijt om de gezamenlijke mogelijkheden door te nemen. Want het is de investering waard. Van alle mantelzorgers zijn mantelzorgers GGZ het zwaarst belast, dus steun is meer dan welkom. Een goed ondersteunde mantelzorger is op zijn beurt weer van grote preventieve waarde.

Beoogde resultaten

Het Keukentafelontbijt vormt wat Ypsilon betreft de eerste opmaat voor een meerjarig programma waarin mantelzorgers GGZ tot expliciete doelgroep worden aangewezen. Als eerste stap hebben tal van organisaties daartoe de Verklaring van Mitland onderschreven.
Wil ook uw organisatie zich aan de lijst van ondertekenaars toevoegen? Meld het ons!

Kerngegevens van het project

Titel Toekomstagenda mantelzorg GGZ
Startdatum December 2015
Einddatum Onbekend
Doelgroepen Mantelzorgers GGZ
Uitvoering Vereniging Ypsilon
Landelijk Platform GGz

 

Meer informatie

Projectleider: Bert Stavenuiter: bert@ypsilon.org
Telefoonnummer: 088 000 21 20
Postadres: Vereniging Ypsilon, Postbus 715, 3000 AS Rotterdam

sluit venster