U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Nieuws

Onderzoek naar mogelijk nieuw medicijn tegen schizofrenie

01-02-2012

De Utrechtse psychiatrisch onderzoeker Matthijs Bossong test in Londen een nieuw medicijn dat misschien de symptomen van schizofrenie tegengaat. In zijn promotieonderzoek liet Bossong zien dat het lichaamseigen cannabissysteem wellicht een rol speelt bij schizofrenie. De werkzame stof uit cannabis, THC, beïnvloedt de werking van de hersenen van gezonde vrijwilligers. MRI-scans en zogenaamde PET-scans leerden dat het korte termijngeheugen verslechtert en de stofwisseling in het hersengebied striatum verandert. Dat gebied is betrokken bij de verwerking van informatie. Deze effecten zijn ook zichtbaar bij patiënten met schizofrenie. Bossong promoveerde afgelopen week op het onderwerp aan de Universiteit Utrecht.

Inmiddels is Bossong gestart met vervolgonderzoek. Zijn resultaten suggereren dat bij schizofrenie het lichaamseigen cannabissysteem in de hersenen verstoord is. Stoffen die dat systeem remmen zouden wellicht psychotische symptomen kunnen verminderen. Van NWO heeft Bossong een beurs gekregen voor twee jaar om dat idee te testen bij het Institute of Psychiatry van het King’s College London. Hij gaat onderzoek doen bij 36 jongeren tussen de 18 en 26 jaar met psychotische symptomen. Hij gaat deze jongeren een stof toedienen, cannabidiol, die een remmend effect heeft op het lichaamseigen cannabissysteem. Bossong vermoedt dat de stof ook de psychotische symptomen vermindert. Zijn theorie is dat onze hersenen een soort cannabisplanten bevatten, die bepalen hoe we ons voelen. Bij mensen met psychosen zijn deze planten te groot. In zijn onderzoek gaat Bossong bestuderen hoe het snoeien van cannabisplanten kan leiden tot een afname in psychotische klachten.

Wilt u verder lezen? Word lid van Ypsilon of log in!

Want leden hebben bij Ypsilon een streepje voor! Dankzij hun contributie dragen zij bij aan de instandhouding van deze website. Zij hebben daarom toegang tot meer informatie en service, kortingen, voorrang bij trainingen en nog veel meer!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggenNaar het overzicht van nieuwsberichten
sluit venster