U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Nieuws

LPGGz stemt in met herzien Bestuurlijk akkoord; Ypsilon stemt tegen

03-09-2013

De achterban van het Landelijk Platform GGz (LPGGz) heeft vanmiddag ingestemd met het vernieuwde zogeheten Bestuurlijk akkoord. Met een stem tegen: die van Ypsilon. 14 lidorganisaties stemden voor, 4 organisaties onthielden zich of waren afwezig, waaronder Anoiksis. Aan het slot van de vergadering legde Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter een stemverklaring af die indruk maakte op de aanwezigen. Een voorstel om ook aan de andere partijen van het akkoord deze stemverklaring te laten horen, vond grote weerklank.

In het nieuwe Bestuurlijk akkoord worden afspraken gemaakt over de toekomst van de GGZ de komende jaren. In een eerdere versie maakten partijen als het ministerie van VWS, GGZ Nederland, Zorgverzekeraars Nederland en het LPGGz onder meer afspraken over grote onderwerpen als 30 procent beddenafbouw, een nieuwe manier om de GGZ te organiseren en de kwaliteit van de zorg. Maar de inkt was nog niet droog of het ministerie kreeg een nieuwe miljoenenbezuiniging opgelegd. Tot schrik van het LPGGz wilde de minister prompt eigen bijdragen gaan invoeren en ‘lichtere’ GGZ wegbezuinigen. Het LPGGz riep de minister op om dan opnieuw om de tafel te gaan zodat de voorgenomen maatregelen van de baan zouden gaan. “De rekening moet niet nóg eens bij de patiënt worden neergelegd.” Minister Schippers stemde in met het voorstel maar voerde de druk sterk op zodat er nog voor de zomer een onderhandelingsresultaat kon liggen.

Stemden eerder al de GGZ-instellingen in met het bereikte resultaat, vandaag was het de beurt aan de achterban van het LPGGz. Ypsilon had hiertoe de tekst al eerder voorgelegd aan haar eigen ledenraad en belangenbehartigers. Op de doorslaggevende vergadering vanmiddag legde Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter uit waarom de vereniging tegenstemde. “Uit alle hoeken van het land ontvingen we geluiden dat het LPGGz eruit had gehaald wat erin zat. Onze complimenten gaan daarom naar de delegatie die in dit enorm ingewikkelde schaakspel haar mannetje heeft gestaan. En toch lijkt de tekst in de verste verte niet op een tekst die we zelf zouden hebben geschreven. Zelfs niet als we ook de opdracht hadden gehad om miljoenen te bezuinigen. De vraag of er wel of geen ziektes uit het vergoedingenpakket mogen worden gehaald, is niet de vraag waar het in de zorg om gaat. Het gaat over zorgen vóór mensen en zorgen ván mensen.”

Wilt u verder lezen? Word lid van Ypsilon of log in!

Want leden hebben bij Ypsilon een streepje voor! Dankzij hun contributie dragen zij bij aan de instandhouding van deze website. Zij hebben daarom toegang tot meer informatie en service, kortingen, voorrang bij trainingen en nog veel meer!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggenNaar het overzicht van nieuwsberichten
sluit venster