U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Nieuws

#openup-week MIND en NPO 3FM hard nodig: praten over psychische problemen voor veel jongeren een taboe

05-04-2019

55 procent  van de jonge mensen die in het afgelopen jaar langer dan twee maanden last hebben gehad van psychische klachten geeft aan het als een taboe te ervaren om over deze klachten te praten. 42 procent schaamt zich ervoor psychische klachten te hebben (gehad). Dit blijkt uit een onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het Een Vandaag Opiniepanel, in samenwerking met MIND en NPO 3FM in het kader van hun #openup-week. Deze vindt plaats van 6 tot en met 12 april 2019 en is bedoeld om openheid te bevorderen bij jongeren over hun psychische klachten.  

Aan het onderzoek deden 2.123 jonge mensen mee tussen de 16 en 34 jaar. De cijfers illustreren volgens MIND en NPO 3FM de noodzaak van het blijven voeren van hun #openup-campagne, die twee jaar geleden als gezamenlijk initiatief van MIND en Human-platform 3FM Tussenuur begon. Toen bleek dat veel jongeren niet durven te praten over hun psychische problemen, en zich er vaak ook voor schamen.  

Het doel van de #openup-week is het bevorderen van openheid bij jongeren over psychische problemen. Hoe eerder jongeren open durven te zijn over hun problemen, hoe eerder ze hulp krijgen. Hierdoor wordt de kans dat hun klachten verergeren kleiner, evenals de kans dat ze met ernstige klachten in de ggz belanden. Dit kan onder meer door het geven van lessen op scholen over psychische gezondheid. Acht op de tien (82%) deelnemers aan het onderzoek vinden het belangrijk dat deze lessen standaard in het lespakket van middelbare scholen worden opgenomen. Ze geven vooral aan dat dit voor meer kennis en begrip kan zorgen. Deelnemers die zelf al langere tijd psychische klachten hebben vertellen dat zulke lessen hen zouden hebben geholpen om hun problemen eerder te herkennen en om meer te leren over bij wie ze terecht kunnen. 

Wilt u verder lezen? Word lid van Ypsilon of log in!

Want leden hebben bij Ypsilon een streepje voor! Dankzij hun contributie dragen zij bij aan de instandhouding van deze website. Zij hebben daarom toegang tot meer informatie en service, kortingen, voorrang bij trainingen en nog veel meer!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggenNaar het overzicht van nieuwsberichten
sluit venster