U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Nieuws

Platform vraagt toetsing Raad van State op discriminatie

06-09-2013

Ondanks fel verzet van het Landelijk Platform GGz (LPGGz) koerst staatssecretaris Van Rijn aan op een nieuw stelsel waarin GGZ-patiënten zijn uitgesloten van de AWBZ. Maar mag dat eigenlijk wel? Is uitsluiting van de GGZ uit de kern-AWBZ wel verenigbaar met bestaande en komende wetgeving op het gebied van non-discriminatie en gelijke behandeling? Het Platform heeft onlangs gevraagd of de Raad van State een uitspraak wil doen. Dat meldt het Platform op een speciale webpagina waarin het verslag doet van activiteiten in het kader van politieke lobby.

Het kabinet wil een kern-AWBZ behouden voor mensen die echt niet meer zelfstandig kunnen wonen en denkt dan aan ouderen en voor mensen met een verstandelijke beperking. GGZ-cliënten worden echter uitgesloten, terwijl ook in de GGZ wel degelijk sprake is van een (kleine) groepen mensen die zeer langdurig of levenslang aangewezen is op verblijf binnen een beschermde instelling.

De gevraagde toetsing kon wel eens het laatste middel zijn om het voornemen van de baan te krijgen, want de staatssecretaris lijkt op dit punt niet te vermurwen. Dat bleek onlangs nog in een gesprek dat een delegatie van het LPGGz had met de staatssecretaris. Ook Ypsilon maakte deel uit van de delegatieIn dat geval wil het Landelijk Platform GGz strikte waarborgen om ervoor te zorgen dat deze zware GGZ-groep ook in een andere wet zekerheden houdt. Het recht op zorg en kwaliteit van zorg moeten hoe dan ook in het nieuwe stelsel gehandhaafd blijven, aldus het LPGGz.

 

Wilt u verder lezen? Word lid van Ypsilon of log in!

Want leden hebben bij Ypsilon een streepje voor! Dankzij hun contributie dragen zij bij aan de instandhouding van deze website. Zij hebben daarom toegang tot meer informatie en service, kortingen, voorrang bij trainingen en nog veel meer!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggenNaar het overzicht van nieuwsberichten
sluit venster