Gemakkelijker een psycholoog of psychiater vinden met Kiezenindeggz.nl

Staatssecretaris Blokhuis: kiezenindeggz.nl. De website werd vandaag door staatsecretaris Paul Blokhuis gelanceerd bij de regionale cliëntenorganisatie KernKracht in Gouda. De keuze-ondersteunende website is een initiatief van MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid, in samenwerking met Zorgverzekeraars Nederland (ZN), het ministerie van VWS en de ggz-sector. Ypsilon leverde de voorzitter van de stuurgroep.

“In het ritje hiernaartoe heb ik tot drie keer toe de website op de radio horen langskomen”, zei een tevreden Paul Blokhuis in zijn toespraak. “En dat is nodig ook, want een website bouwen is één, maar nu moet de hele wereld nog weten dat hij er is.” Blokhuis noemde het initiatief ‘een van de pareltjes van deze tijd’. “De website maakt mensen sterker in hun zoektocht naar zorg en geeft ze informatie over wachttijden en aanbod per behandelaar, waardoor ze beter in gesprek kunnen gaan met bijvoorbeeld hun verwijzer. Het is heel naar als iemand in geestelijke nood maanden op een behandeling moet wachten. Lang wachten betekent dat de problemen zich opstapelen; baanverlies, schulden, relatieproblemen. Betere communicatie en informatie over de wachttijden is ontzettend belangrijk. MIND heeft zich daar erg voor ingezet. Dat heeft geleid tot de site kiezenindeggz.nl”, aldus Blokhuis.

Goede richting

“Met deze website wordt het gemakkelijker om een ggz-aanbieder te vinden die plek heeft en dat is voor patiënten en naasten een stap in de goede richting”, vult MIND-directeur Marjan ter Avest aan. “Wel blijft de urgentie onverminderd hoog om de lange wachttijden in bepaalde regio’s terug te brengen naar een acceptabel niveau, want dit proces duurt echt veel te lang”. Behalve de website heeft MIND sinds kort nog een extra troef, meldde Ter Avest. “MIND Korrelatie biedt wachtende mensen overbrugging aan. Mensen kunnen maximaal vijf gesprekken voeren met een vaste behandelaar van MIND Korrelatie.”

De andere sprekers, onder wie de ervaringsdeskundigen en de directeuren van Ypsilon en Zorgverzekeraars Nederland, vertelden uit eigen ervaring hoe ingewikkeld ze het hadden gevonden om bij de goede zorg uit te komen. “Ik had last van stemmingsstoornis, maar ben ook orthopedagoog. Dus ik kende de weg en ik wist precies wat ik wilde toen ik weer vastliep. Maar toen ik ging zoeken op internet had ik al snel een hele reeks tabbladen open en kon ik nóg de weg niet vinden”, aldus ervaringsdeskundige Hannah Weerkamp. Een prestatie van formaat dat de nieuwe website ook de weg wijst aan mensen die minder goed voor zichzelf kunnen opkomen, vonden de aanwezigen.

Miljoen

De website kostte een miljoen. Is het ’t geld waard geweest, wilde een journaliste weten. “Als cliënten en naasten hiermee hun weg kunnen vinden, dan is het dat méér dan waard”, aldus staatsecretaris Blokhuis. MIND-directeur Ten Avest vult aan: “De kunst was een website te bouwen die bestaande gegevens zó kan ombouwen dat het informatie oplevert die voor gebruikers relevant is. Dat betekent dat we veel tijd hebben gestoken in wat cliënten eigenlijk zoeken. We wilden bovendien dat alle belangrijke partijen de website zouden steunen, dus er is daarnaast veel tijd gaan zitten in het verwerven van draagvlak. En we wilden een duurzame website, waar ook toekomstige informatie over kwaliteit van de zorg en tevredenheid van de cliënt zó aan kan worden toegevoegd.”

Ook na de lancering wordt dus doorgebouwd en zullen er extra onderdelen worden toegevoegd. De grote wens die op de bijeenkomst werd geuit was het aansluiten van de jeugd-ggz op de website. “Daar ga ik mijn best voor doen”, beloofde Blokhuis, die bovendien had gezien dat nog niet alle instellingen de verplichte informatie hadden aangeleverd. Blokhuis: “Dat pak ik morgen op! Want elke fatsoenlijke instelling wil toch op deze website gevonden worden?”

ANBI logo