U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Nieuws

Patientenorganisaties uiten grote zorgen om nieuwe wet

16-10-2013

Patiënten- en cliëntenorganisaties hebben een gezamenlijk reactie gestuurd naar het ministerie van VWS naar aanleiding van de consultatie van de nieuwe Wet Langdurige Intensieve Zorg (LIZ), de wet die vanaf 2015 de opvolger van de AWBZ is. In de brief maken zij kenbaar grote risico's te zien voor mensen die gebruik (gaan) maken van de LIZ. Ze vinden dat de wet op een aantal punten moet worden aangepast. Ook wijzen zij erop dat de onrealistisch planning van het traject. Men wil te veel en men wil het te snel, oordelen de belangenorganisaties waaronder het Landelijk Platform GGz.

De organisaties vinden het niet juist dat mensen met GGZ-problematiek niet onder de LIZ komen te vallen. De LIZ geeft ook geen toegang voor jongvolwassenen vanaf 18 jaar met een lichte verstandelijke beperking omdat zij geen levenslange behoefte aan zorg zouden hebben. Maar dat is een misvatting. Net als bij de GGZ zijn er mensen die licht verstandelijk gehandicapt zijn, en die te maken hebben met een blijvende behoefte aan zorg die overeen komt met de intensiteit aan zorg die anderen wel toegang geven tot de LIZ.

Wilt u verder lezen? Word lid van Ypsilon of log in!

Want leden hebben bij Ypsilon een streepje voor! Dankzij hun contributie dragen zij bij aan de instandhouding van deze website. Zij hebben daarom toegang tot meer informatie en service, kortingen, voorrang bij trainingen en nog veel meer!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggenNaar het overzicht van nieuwsberichten
sluit venster