U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Nieuws

Van Rijn: ‘Positie GGZ voor mij geen principekwestie’

18-12-2013

Hoe pakken de plannen van staatssecretaris Van Rijn over de langdurige GGZ uit voor mensen in de GGZ? Wie had verwacht dat het debat in Den Haag daarover vandaag duidelijkheid zou geven, kwam bedrogen uit. Alle eerdere geluiden ten spijt is eigenlijk nog alles mogelijk. Juist omdat de staatssecretaris de Kamer nog ruimte laat om te schuiven.

Op vragen van het CDA en D66 liet Van Rijn weten dat het voor hem geen principekwestie is: als de Kamer toch een groep mensen in de GGZ een plek wil geven in de opvolger van de AWBZ, dan kan dat. Van Rijn: “Het betoog van specialisten dat mensen in de GGZ altijd kunnen herstellen sprak me erg aan. En als je die lijn volgt, dan moet je niet willen dat je van mensen die nu zijn opgenomen zegt dat ze altijd wel opgenomen zullen blijven. Wat mij betreft komen ze in de Zorgverzekeringswet maar houden ze daar wel de mogelijkheid van een opname. Maar de hoorzitting vorige week maakte nog eens duidelijk dat er heel veel verschillende opvattingen leven en dat ‘De Waarheid’ hierover niet bestaat.” Daarmee ligt de bal weer bij de Kamer, die aan het begin van het debat juist zekerheid bij de staatssecretaris zocht. Voor de ‘lichtere’ groep in een beschermende woonvorm (ZZP-c in het Haagse jargon) zou de Wmo nog wel altijd de enige weg zijn.

Wilt u verder lezen? Word lid van Ypsilon of log in!

Want leden hebben bij Ypsilon een streepje voor! Dankzij hun contributie dragen zij bij aan de instandhouding van deze website. Zij hebben daarom toegang tot meer informatie en service, kortingen, voorrang bij trainingen en nog veel meer!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggenNaar het overzicht van nieuwsberichten
sluit venster