U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Nieuws

Doorbraak: Toekomstige AWBZ ook toegankelijk voor achterban Ypsilon

21-01-2014

Mensen met psychiatrische problematiek worden niet langer uitgesloten van de Wet Langdurige Zorg, de opvolger van de AWBZ. Op initiatief van D66 en CDA heeft de Tweede Kamer daartoe vanmiddag unaniem een motie aangenomen. Het Landelijk Platform GGz en de vereniging Ypsilon zien daarmee een maandenlange lobby bekroond. Minimaal 10.000 mensen zijn met de veranderde aanpak geholpen.

De beide organisaties noemden het vanaf het begin volstrekt onrechtvaardig om mensen met psychiatrische problematiek al bij voorbaat uit te sluiten van deze zorg, terwijl bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking hier wel recht op hebben. Ook in de psychiatrie zijn er immers mensen die langdurig op een beschermde woonomgeving en intensieve zorg aangewezen zijn.

Structuur en veiligheid

Het Landelijk Platform GGz en Ypsilon hebben vorig jaar aanhoudend gesprekken gevoerd met Kamerleden en het ministerie van VWS. Hun grootste angst was dat een groep met zware psychiatrische problematiek volledig afhankelijk zou worden van  de Wmo. “Niet iedereen kan zomaar participeren. Er zijn bijvoorbeeld mensen die beschermd wonen en alleen het hoofd boven water kunnen houden dankzij de structuur en de veiligheid die de woonvorm biedt. Of denk aan mensen die elke minuut van de dag vechten tegen de stemmen in hun hoofd. Of mensen met een zware vorm van autisme”, aldus woordvoerder Bert Stavenuiter. Landelijk Platform en Ypsilon kregen lange tijd alleen steun van Per Saldo en andere cliëntenorganisaties. Pas gaandeweg vonden hun argumenten weerklank in Den Haag en bij andere partijen in het veld.

Wil je verder lezen? Log in. Of word lid!

Want als je lid van Ypsilon bent, dan kunnen wij ook jou steunen. Met advies voor jouw persoonlijke situatie, met informatie op maat, met een luisterend oor en met vrijwilligers in jouw regio. Ypsilon komt dan ook op voor jou en je naaste met psychosegevoeligheid. Hoe groter hoe sterker!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggenNaar het overzicht van nieuwsberichten
sluit venster