Weekbericht Ypsilon: Naasten en corona: psychische zorg is ook zorg

Kijk ook op www.ypsilon.org/corona

Psychisch zwaar? Trek aan de bel!
Als u klachten hebt of als uw naaste klachten heeft, trek dan aan de bel. Die oproep doet niet alleen Ypsilon, maar doen de gezamenlijke partijen die betrokken zijn bij de coronacrisis, zoals GGZ-Nederland en het ministerie van VWS. Anders dan vaak wordt gedacht heeft de huisarts het juist veel minder druk op dit moment. Gelukkig komt er weer oog voor de noodzaak van het oppakken van de behandeling van hartklachten en kanker, maar ook psychische klachten kunnen vaak niet wachten. Psychische zorg is óók medisch noodzakelijke zorg. En die moet ook in coronatijden doorgaan.

Dagbesteding en corona
Afgelopen week is de richtlijn dagbesteding en dagopvang gepubliceerd. In deze richtlijn kunt u nalezen in welke situaties er wel of geen dagbesteding mogelijk is voor uw naaste. Het hoeft niet zo te zijn dat er helemaal geen dagbesteding mogelijk is op dit moment. 
Klik hier voor de richtlijn dagbesteding 

Richtlijn Mantelzorg en corona
Mantelzorgers ontbraken tot nu toe in de richtlijnen van het RIVM. Daarom is er voor deze groep een eigen richtlijn mantelzorgondersteuning opgesteld met daarin opgenomen de zorgladder die MantelzorgNL maakte. Maar de richtlijn is te algemeen om ervoor te zorgen dat ook familieleden van mensen met psychische problemen zich erin herkennen. Ypsilon gaat daarom met dezelfde organisaties als hiervoor genoemd schrijven aan een opvolger die meer ‘ggz-inclusief’ is.
Naast deze verschenen er ook algemene richtlijnen over huishoudelijke hulp, hulpmiddelen en dagbesteding en -opvang.

Raadpleging MIND op komst
Hoe gaan cliënten en naasten om met de coronamaatregelen? Is er zorg weggevallen? Redden ze zich? Later deze week stuurt MIND waartoe Ypsilon behoort hierover een raadpleging uit. Het is belangrijk dat ook de stem van naasten en dus ook leden van Ypsilon bij MIND goed wordt gehoord, dus meld u aan voor het panel van MIND! Op de raadpleging komen wij nog in een apart bericht terug.
Klik hier om u aan te melden voor het panel

Familievertrouwenspersoon
Mocht u er niet uitkomen met de begeleiders van uw naaste,  de dienstverlening van de landelijke stichting familievertrouwenspersoon gaat gewoon door. Bel of mail de lsfv als u vragen heeft over de voortgang van de zorg en begeleiding, over crisismaatregelen en zorgmachtigingen, bezoekregels, enzovoort. Klik hier voor de website van de LSFVP

Mijn naaste is angstig. Hoe kan ik daarmee omgaan?
Verschillende zorginstellingen geven in deze coronatijd advies aan naasten over hoe ze kunnen omgaan met moeilijke situaties. Arkin (Amsterdam) doet dat via het YouTubekanaal ‘Naastenthuis’.  Het filmpje ‘Mijn naaste is angstig. Hoe kan ik daarmee omgaan?’ geeft naasten antwoord op de vraag hoe zij op deze angst kunnen reageren. Ook andere problemen komen aan bod.
Kijk op https://www.youtube.com/channel/UCf2b8nuiwAcLLCTi5OaFAdQ

Voor KOPP-kinderen: De B van Boos
Ook op You Tube zijn een aantal filmpjes te vinden voor kinderen van een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen (KOPP/KOV). De filmpjes gaan over allerlei dagelijkse situaties en gevoelens (de B van boos) en zijn gemaakt door KOPP KOV KIND Amsterdam.
Kijk op https://www.youtube.com/channel/UCwnXUvI6AG9JZ2p112ZCwdg voor de filmpjes.
Klik hier voor meer informatie over KOPP/KOV  

Contact in de Quarantainer
Zorginstellingen zijn creatief om een oplossing te vinden voor het gebrek aan contact. Zo is er bij een locatie van  Altrecht (Utrecht) een ‘Quarantainer’ geplaatst. Hierin kunnen bewoners toch contact hebben met hun naasten. De Quarantainer is een container, met daarin twee ruimtes die door een glazen wand afgescheiden zijn van elkaar. In de container wordt er gecommuniceerd via een intercomsysteem en beide ruimtes hebben een eigen ingang. Na elke ontmoeting wordt de Quarantainer grondig schoongemaakt.

In dezelfde lijn kreeg GGZ Drenthe van Gamma enkele partytenten geschonken. Tegelijk heeft GGZ Drenthe de terreinen op andere locaties geheel afgesloten, onder het motto dat patiënten van slag zouden raken van wandelaars op het terrein terwijl ze zelf geen bezoek mogen ontvangen. “De wereld op zijn kop”, reageerde Ypsilon in sociale media. “Wees creatief en maak bezoek wél mogelijk!”

In tijden van crisis hebben mensen meer behoefte aan verbondenheid dan anders. En dus mag u op Ypsilon rekenen. De medewerkers van het landelijk bureau van Ypsilon zitten klaar om u te ondersteunen. En in onze contacten met politiek, beleidsmakers en zorgaanbieders doen we er alles aan om te voorkomen dat de noodzakelijke zorg wegvalt.
Ypsilon is gewoon bereikbaar. Per mail (landelijk bureau: ypsilon@ypsilon.org of adviesdienst@ypsilon.org) en per telefoon. Elke werkdag van 10 tot 16 uur kunt u de adviesdienst bellen met uw vragen, uw zorgen, uw problemen met deze situatie: 088-0002120
Zoekt u buiten deze tijden contact, dan is het goed te weten dat de openingstijden van onze collega’s van MIND Korrelatie zijn verruimd. Van maandag tot en met vrijdag is de lijn nu tijdelijk open tot 22.00 uur. U kunt bellen 0900 1450 of chatten via de website www.mindkorrelatie.nl

ANBI logo