U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Nieuws

UMC Utrecht wil psychose per individu gaan voorspellen

22-05-2019

Het UMC Utrecht Hersencentrum gaat werken aan een methode om het verloop van een psychose per individu te voorspellen. Met steun van ZonMw ontwikkelen onderzoekers samen met ervaringsdeskundige Russel Cummins de Psychose Prognose Predictor, meldt Skipr. Met het onderzoek wil het UMC de individuele uitkomsten van mensen met psychosegevoeligheid beter gaan voorspellen. Zo worden de effecten berekend van medicatie en leefstijl en opgenomen in de predictor. Nu zijn de gevolgen daarvan op het verloop van de psychose nog onbekend.

Het project bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt de predictor zelf ontwikkeld. Daarvoor worden eerdere onderzoeken en gegevens van ongeveer tweeduizend patiënten ingezet. Om de voorspelling te personaliseren worden technieken van machine-learning toegepast. In het tweede deel zal het gebruik van de predictor in de kliniek worden onderzocht.

Maar wie bepaalt wat een goede uitkomstmaat is? Is het behouden van een baan belangrijker dan het verminderen van de psychotische verschijnselen? Daarover geeft UMC Utrecht met het aantrekken van een ervaringsdeskundige een belangrijk signaal af: Wat goed is, bepaalt niet de psychiater in zijn eentje, maar denken patiënten en naasten mee. Cummins denkt mee over de inrichting van de Psychose Prognose Predictor en zal daarnaast bijeenkomsten tussen onderzoekers en patiënten met hun naasten coördineren.

Wilt u verder lezen? Word lid van Ypsilon of log in!

Want leden hebben bij Ypsilon een streepje voor! Dankzij hun contributie dragen zij bij aan de instandhouding van deze website. Zij hebben daarom toegang tot meer informatie en service, kortingen, voorrang bij trainingen en nog veel meer!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggenNaar het overzicht van nieuwsberichten
sluit venster