U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Nieuws

De Andere Wereld wijdt reportage aan eigen bijdrage

25-02-2012

De eigen bijdrage in de GGZ treft psychiatrische patiënten dubbel zo hard: voor velen is de 200 euro per jaar financieel nauwelijks op te brengen, maar de maatregel wordt bovendien opgevat als een belediging. 'Als je je been breekt, dan hoef je niet te betalen, maar als je iets gebroken hebt in je hoofd zeker wel?', zoals een vrouw met een postttraumatisch stress-stoornis het verwoordt. Patiënten, psychiaters, politie en justitie maken zich ernstig zorgen over de gevolgen van de bezuinigingsmaatregel. Het radioprogramma De Andere Wereld wijdt zondag 26 februari een reportage aan het onderwerp en laat onder anderen Marjan ter Avest van het Landelijk Platform GGz (LPGGz) aan het woord. De uitzending begint om 16 uur op radio 5.

Volgens een eerste rondgang langs grote GGZ-instellingen door dagblad Trouw, blijven mensen sinds zij een eigen bijdrage moeten betalen massaal weg bij de psychiater. Bij GGNet in Gelderland bijvoorbeeld daalde het aantal aanmeldingen ten opzichte van januari 2011 met twaalf procent. Jaarlijks melden zich in de GGZ bijna 450.000 nieuwe patiënten: als de daling uit januari doorzet, zouden daardoor dit jaar zeker 50.000 mensen verstoken blijven van psychische hulp.

Het LPGGZ is onlangs naar de rechter gestapt, om de maatregel juridisch te laten toetsen.

Wilt u verder lezen? Word lid van Ypsilon of log in!

Want leden hebben bij Ypsilon een streepje voor! Dankzij hun contributie dragen zij bij aan de instandhouding van deze website. Zij hebben daarom toegang tot meer informatie en service, kortingen, voorrang bij trainingen en nog veel meer!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggenNaar het overzicht van nieuwsberichten
sluit venster