Omgaan met mijn naaste

Omgaan met mijn naaste

Veel mensen met psychoses vinden zichzelf niet ziek. Ze willen dan ook geen behandeling of medicatie. Hen overtuigen met argumenten werkt meestal niet. Dit onvermogen om de ziekte te herkennen heet ‘anosognosia’. Het komt voor bij verschillende hersenbeschadigingen en kan ook voorkomen bij een psychotische aandoening.

LEAP

De Amerikaanse psycholoog Xavier Amador, zelf ‘broer-van’, ontwikkelde een benadering om mensen tot zorg en behandeling te verleiden, gebaseerd op wederzijds respect: de LEAP-methode (Listen-Empathize-Agree-Partner). Over deze methode schreef hij het boek ‘I am not sick, I don’t need help’. Een Nederlandse versie verscheen in 2012 en kun je bestellen via de webwinkel van Ypsilon.

Zijn methode werd in ons land door psychiater Jules Tielens verder ontwikkeld tot zijn ‘Verbindende Gesprekstechniek’ voor hulpverleners. De praktijk van deze techniek heeft hij beschreven in een praktisch handboek: In gesprek met psychose (2012). Over deze techniek geeft Tielens trainingen aan professionals.

Ook voor familie is deze methode van belang. Ontbrekend ziektebesef kan voor problemen zorgen en het contact moeilijk maken. Ypsilon ontwikkelde daarom, met de inzichten van Amador en Tielens, een (online) brochure en een workshop die handvatten bieden om het contact te behouden of verbinding te maken.

Klik hier voor de themapublicatie van onze kennissessie ‘Verbindende gespreksvaardigheden’ (2022), gepresenteerd door Rokus Loopik en Marja Hasert.

Brochure

De brochure Ziek? Hoezo ziek? geeft achtergrondinformatie, verdieping en uitleg over oorzaken en gevolgen van psychose, van het ‘gebrek aan ziektebesef’ en de gevolgen daarvan. Verder bevat hij voorbeelden van gespreksvaardigheden, tips en aanwijzingen over hoe je in gesprek kunt komen of blijven met je naaste.

Workshops

Basisworkshop

In de basisworkshop Verbindende gespreksvaardigheden voor familieleden leer je wat ‘gebrek aan ziektebesef’ inhoudt en krijg je handreikingen om de communicatie met je naaste te verbeteren. Daarmee kun je je naaste beter ondersteunen en zo bijdragen aan een stabieler ziektebeeld en herstel. Je leert vaardigheden toepassen: vragen, écht luisteren en afzien van argumenteren. Én hoe je het beter niet kunt doen:


Meedoen? Dat kan! De eerstvolgende basisworkshop is op 13 april 2024. Meld je aan via de webshop!

Vervolgworkshop

In de vervolgworkshop kun je je vaardigheden in het toepassen van luisteren, empathie, overeenstemming en partnerschap versterken en/of uitbreiden. Voorwaarde voor deelname is dat je eerst de basisworkshop hebt gevolgd. De eerste vervolgworkshop zit er intussen op. De volgende zal in 2025 worden gehouden. Oud-deelnemers van de basisworkshop krijgen hierover bericht.

 

Meer informatie

  • Amador schreef ook een boek: ‘Ik ben niet ziek, ik heb geen hulp nodig!’ Dit is vertaald in het Nederlands en te koop in de webshop.
ANBI logo