U bent hier:
  1. home
  2.  > psychose
  3.  > onderzoek

Onderzoek naar psychose

Meewerken aan onderzoek

Heeft u een psychotische aandoening of bent u familielid en wilt u deelnemen aan onderzoek?
Klik hier voor de oproepen.

Bent u onderzoeker en wilt u hulp van Ypsilon bij uw onderzoek?
Klik hier voor aanbevelingen patiënten/familieleden gedegen bij onderzoek te betrekken (bron: Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, jaargang 94 (2016) 3, 91-100)
Klik hier om de Keuzehulp Onderzoeksondersteuning Ypsilon te downloaden.

 

In de afgelopen 20 jaar is veel onderzoek gedaan naar schizofrenie en psychose. Hieronder een aantal recente onderzoeken.

NHB-Psy

GROUP-folderMensen met psychosen die het leven kunnen leiden zoals ze dat voor het begin van de ziekte voor ogen hadden. Naasten, die weer onbezorgd vader, moeder, broer, zus, vriend of buurvrouw kunnen zijn en niet alleen maar (bezorgde) mantelzorger. Dat is het ultieme doel van het onderzoek naar de oorzaken van psychose en schizofrenie. De Nederlandse Hersenbank werft met het project NHB-Psy donoren voor wetenschappelijk onderzoek. Klik hier voor meer informatie.

De Nederlandse Hersenbank maakte een voorlichtingsfilm over het NHB-Psy project, waaraan Jan Zandijk, voorzitter van Ypsilon, zijn medewerking verleende.


GROUP

GROUP-folderEen van de grootste onderzoeken die in ons land heeft plaatsgevonden is het GROUP-onderzoek. Daarbij ging het om vragen als: Wat is de oorzaak van schizofrenie? Over de hele wereld zijn wetenschappers op zoek naar het antwoord op deze vraag. In Nederland hebben vier academische centra en GGZ-instellingen samengewerkt in een onderzoeksproject met de naam GROUP (Genetic Risk and Outcome of Psychosis). Dit onderzoek beoogt risico- en beschermende factoren in kaart te brengen: waarom krijgt de één wel een psychose en de ander niet? Bij verschillende onderzoeken speelde Ypsilon een rol. Klik hier voor de website van het GROUP-project

Psychose Consortium

Alhoewel nog flinke tijd aan de resultaten van alle deelonderzoeken zal worden gewerkt, is het GROUP-project formeel per september 2013 afgesloten. De samenwerking tussen de verschillende onderzoeksinstellingen smaakte echter naar meer. Daarnaast toonden de onderzoekers behoefte aan een nauwer contact met Ypsilon en Anoiksis. Het delen van onderzoeken, onderzoekswensen en onderzoeksresultaten gaat door onder de naam Psychose Consortium. Ook Ypsilon en Anoiksis maken deel uit van dit Consortium. Klik hier voor de website van het Psychose Consortium.

Over een van de onderzoeken is het onderstaande filmpje gemaakt:

Wilt u verder lezen? Word lid van Ypsilon of log in!

Want leden hebben bij Ypsilon een streepje voor! Dankzij hun contributie dragen zij bij aan de instandhouding van deze website. Zij hebben daarom toegang tot meer informatie en service, kortingen, voorrang bij trainingen en nog veel meer!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggen

sluit venster