U bent hier:
  1. home
  2.  > psychose
  3.  > onderzoek

Onderzoek naar psychose

Oproep 
De ‘wetenschapscommissie’ van Ypsilon stelde 6 speerpunten vast voor een kennisagenda. En doet een oproep aan u, Ypsilonlid dat in een of meer van die thema’s inhoudelijk geïnteresseerd is: Wilt u meehelpen onze gezamenlijke deskundigheid en ervaringskennis te vertalen in goede onderzoeksvragen? 
Aanmelden via ypsilon@ypsilon.org

Kennisagenda Ypsilon 
Overzicht recent onderzoek
Meewerken aan onderzoek

Kennisagenda

In de afgelopen 20 jaar is veel onderzoek gedaan naar schizofrenie en psychose. Het belang van familie daarbij wordt groter. Bij Ypsilon willen we ook zélf het wetenschappelijk onderzoek beïnvloeden door onze deskundigheid en ervaringskennis te vertalen in goede onderzoeksvragen. 
De wensen die Ypsilon heeft zijn gebundeld in een eigen kennisagenda. Leden van de wetenschapscommissie stelden speerpunten vast (zie hieronder) en bepaalden welke rol Ypsilon moet nemen: zelf opdrachtgever zijn of zorgen dat anderen het op de agenda zetten. 

Speerpunten kennisagenda
1. Herstel
2. Kwaliteit van leven
3. Relationele zorg
4. Triadisch werken
5. Cognitieve problemen
6. Rol familie bij medicijngebruik 


Binnenkort vindt u hier een visiesheet met daarin de officiële standpunten van Ypsilon. Deze kunnen we gebruiken om te lobbyen voor onderzoek dat Ypsilon belangrijk vindt, maar dat nog niet door onderzoekers is opgepakt.

Overzicht onderzoek

NHB-Psy

GROUP-folderOm de behandelingen voor mensen met psychose en schizofrenie te verbeteren, is het belangrijk dat de oorzaken ervan worden ontdekt. Het menselijk brein zit echter zo ingewikkeld in elkaar dat dit niet goed in een diermodel of reageerbuis kan worden nagebootst. Daarom is menselijk hersenweefsel van belang om psychiatrische ziekten te kunnen onderzoeken. Met het project NHB-Psy werft de Nederlandse Hersenbank donoren voor wetenschappelijk onderzoek. Klik hier voor meer informatie.

De Nederlandse Hersenbank maakte een voorlichtingsfilm over het NHB-Psy project, waaraan Jan Zandijk, voorzitter van Ypsilon, zijn medewerking verleende.


GROUP

GROUP-folderWaarom krijgt de één wel een psychose en de ander niet? In Nederland hebben vier academische centra en GGZ-instellingen samengewerkt in een groot onderzoeksproject met de naam GROUP (Genetic Risk and Outcome of Psychosis). Doel van dit onderzoek was om risico- en beschermende factoren in kaart te brengen. Bij verschillende onderzoeken speelde Ypsilon een rol. Klik hier voor de website van het GROUP-project

Psychose Consortium

Het GROUP-project is in 2013 afgesloten. De samenwerking tussen de verschillende onderzoeksinstellingen smaakte echter naar meer. Ook wilden de onderzoekers nauwer contact met Ypsilon en Anoiksis. Het delen van onderzoeken, onderzoekswensen en onderzoeksresultaten gaat door onder de naam Psychose Consortium. Ook Ypsilon en Anoiksis maken hier deel van uit. Klik hier voor de website van het Psychose Consortium.

Over een van de onderzoeken is dit filmpje gemaakt:

Meewerken aan onderzoek?

Voor naasten en patiënten
Heeft u een psychotische aandoening of bent u familielid en wilt u deelnemen aan onderzoek?
Klik hier voor de oproepen.

Voor onderzoekers
Bent u onderzoeker en wilt u hulp van Ypsilon bij uw onderzoek?
Klik hier voor aanbevelingen patiënten/familieleden gedegen bij onderzoek te betrekken (bron: Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, jaargang 94 (2016) 3, 91-100)
Klik hier om de Keuzehulp Onderzoeksondersteuning Ypsilon te downloaden.


 

Wilt u verder lezen? Word lid van Ypsilon of log in!

Want leden hebben bij Ypsilon een streepje voor! Dankzij hun contributie dragen zij bij aan de instandhouding van deze website. Zij hebben daarom toegang tot meer informatie en service, kortingen, voorrang bij trainingen en nog veel meer!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggen

sluit venster