U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > toolkit vraagverlegenheid
  3.  > praat met uw naaste

In gesprek met uw naaste


'In de twintig jaar dat mijn dochter Hanna worstelt met haar psychotische stoornis hebben wij een grote, ongezonde afhankelijkheid opgebouwd. Ik raakte uitgeput en had zelf hulp nodig. Hanna bleef afhankelijk en passief. Nadat ik de training ‘Interactievaardigheden voor familieleden’ heb gevolgd is er veel veranderd. Hanna en ik zijn beiden beter gaan functioneren. Ik ben minder uitgeput, houd het langer vol. Hanna krijgt meer zelfvertrouwen en toont meer initiatief.

Lees hier verder.....


Het netwerk rond mensen met ernstige psychische problemen is vaak klein. Hierdoor komen taken en zorgen bij één persoon terecht: bij u. Raakt u overbelast, dan helpt het als u anderen bij de zorg betrekt. Maar hoe vertelt u uw naaste dat juist zijn belangrijkste steun en toeverlaat een stap terug doet?

Veranderen kost tijd

Zoek naar dingen waar uw naaste wel hulp of ondersteuning bij wil. Sluit aan bij de behoefte van uw naaste. Waarschijnlijk zou het voor u beiden als een verlies voelen als u van het ene op het andere moment de handdoek in de ring gooit. Kies één ding uit dat u voortaan niet, of minder intensief gaat doen en kondig dat tijdig aan.

Hoe begin ik?

Uw naaste kan niet zomaar weten wat er in uw hoofd omgaat. Zeg hem/haar dat u erover nadenkt hoe u zaken kan veranderen. “Want weet je, nu gaat het nog, maar op de langere termijn hou ik dit niet vol.” Laat het een tijdje rusten en kom er dan op terug: “Weet je nog dat ik zei dat ik dit op de lange termijn niet volhou? Ik heb erover nagedacht en heb besloten dat er iets moet veranderen. Vanaf morgen…”

Bewaak uw eigen grenzen

Het is niet altijd makkelijk om uw grenzen aan te geven. Toch is het goed om daar oog voor te houden. Hierdoor kunt u meer grip krijgen op de balans tussen wat u aankunt en de hoeveelheid zorg die u op u neemt. Grenzen aangeven kan ook goed zijn voor uw naaste: u schept daarmee duidelijkheid over wat u kunt doen en waar hij/zij een ander voor moet inschakelen.

Zoek naar argumenten die uw naaste aanspreken

Mijn dochter is al vroeg uit huis geplaatst. Nu haar opname er bijna op zit, wil ze graag een huisje naast het mijne. 'Ik snap het wel: zo kunnen we altijd bij elkaar binnenlopen. Maar moet je wel willen dat je moeder je elke minuut van de dag in de gaten kan houden?', vroeg ik.

Tips voor het gesprek

  • Benoem wat je voelt: 'Het wordt mij te veel'
  • Stel open vragen. Zo’n zin begint met Hoe, of Vertel eens meer?
  • Vat samen wat u hebt gehoord, dat stimuleert de ander om verder te denken en toe te lichten
  • Respecteer het gevoel en/of de mening van uw naaste, ook al heeft hij/zij andere ideeën
  • Hou het bij uzelf: Zeg niet ‘Zou je dat wel doen?’ als je bedoelt: 'Ik heb liever niet dat je dat doet’. 
sluit venster