U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > voor naasten
  3.  > ervaringen trainingen
  4.  > Prospect in Brabant

Prospect in Brabant

GGZ let op uw zaak! Er komt een generatie goed getrainde familieleden aan die, samen met u en het zieke familielid, het beste uit de samenwerking zal weten te halen!

De groep kaderleden met wie ik aan de Prospecttraining deelneem, heeft al veel kennis over de ziekte die ons familielid en dus ook ons als familie, heeft getroffen. Trainers Doreen en Danella laten ons zien dat het mogelijk is een actieve rol te spelen in het omgaan met het lot dat ons als familie is overkomen. De training gaat over rouw- en verliesverwerking, (h)erkennen en hanteren van stress, verdragen van dilemma’s in de omgang met de patiënt, aanboren van hulp of levensbronnen en bewust worden van eigen keuzemogelijkheden.
Het is hard werken en er zijn onderdelen die ons zeer raken. De vraag na elk onderdeel is: wat heb ik hier van geleerd en op welke manier zal deze kennis mij helpen mijn vaardigheden te verbeteren?
In de tweede sessie komen onderwerpen aan de orde die we nog niet kenden. Paring of paarvorming betekent dat we zelf alles beter denken te weten, de zieke persoon op onze manier willen beschermen, daarbij de ander (ouder of ander familielid) in de kou laten staan. Dit gedrag kan leiden tot het uiteenvallen van huwelijk of gezin.
Er zijn ook wat meer spirituele onderdelen. Sommigen hebben hier moeite mee, terwijl ik die nu juist op prijs stel.

Deze goede cursus past prima tussen psycho-educatie en interactievaardigheden. We nemen hartelijk afscheid van elkaar en gaan gesteund, gesterkt en een bijzondere ervaring rijker, op weg naar huis.

Het zou fijn zijn als meer familieleden zich deze nieuwe vaardigheden eigen zouden kunnen maken.
Veel geld zal nodig zijn om dit doel te verwezenlijken, we hopen dat het zover gaat komen dat de zorgverzekeraar de trainingen gaat betalen. Het is bewezen dat goed getrainde familieleden kostenbesparend werken. Tientallen procenten minder terugval van de zieke familieleden is een prachtig resultaat, daar kan geen zorgverzekeraar omheen.

Elli Bootsman, adviesdienst online Ypsilon

20 December 2007
Bron: Ypsilon Nieuws, december 2007/Copyright: Redactie Ypsilon Nieuws
sluit venster