U bent hier:
  1. home
  2.  > zorg en herstel
  3.  > wonen
  4.  > actueel

Nieuws en publicaties

Nieuws

21-03-2017  Informatieavond Chapeau Woonkring Montfoort
Deze informatieavond is bedoeld om toelichting te geven op het initiatief in Montfoort een woonvoorziening vorm te geven volgens het door Chapeau ontwikkelde model. 
Deze avond zal plaatsvinden op dinsdag 21 maart in zalencentrum St. Joseph, Heiliglevenstraat 4, 3417 HL te Montfoort.
Wij nodigen mogelijke kandidaten die in een woonkring als deze zouden willen wonen, hun familieleden en andere betrokkenen en belangstellenden van harte uit voor deze avond.
De informatieavond, welke gratis toegankelijk is, begint om 20.00 en duurt tot ongeveer 22.00. Inloop met koffie vanaf 19.30.
Meer informatie: www.chapeau-woonkringen.nl

17-11-2016   Nieuw online-platform over beschermd wonen
Deze maand is het nieuwe online-platform BeschermdWonen.nl gelanceerd. Dit platform heeft als doel te ondersteunen bij het zoeken naar een geschikte plek voor beschermd wonen. Mensen met psychische of psychosociale problematiek kunnen hierbij aangeven wat hun specifieke problematiek, woonwensen en benodigde ondersteuning zijn. Vervolgens wordt het aanbod dat hierop aansluit in hun centrumgemeente weergegeven. Behalve een overzicht van het zorgaanbod is ook veel informatie te vinden over de regeling beschermd wonen, voor wie is het, hoe werkt het, hoe regel je het, etc. Meer informatie vind je op https://beschermdwonen.nl

05-10-2016   Bouw woonzorgcomplex Wierde in Breda van start!
Na 6 jaar van voorbereidingen gaat ouderinitiatief Stichting Wierde eindelijk zijn doel realiseren: de bouw van een levensloopbestendig woonzorgcomplex ten behoeve van mensen met een kwetsbaarheid voor psychosen. Begin december start de bouw. De oplevering is gepland eind 2017. Het complex gaat bestaan uit 14 zelfstandige huisjes met een eigen voordeur en daarnaast een centrale inloop met een gemeenschappelijke woonkamer, keuken, berging en een ruimte voor de begeleiding. Dit alles gelegen rondom een rustgevende, centrale binnentuin. Wierde staat nog open voor nieuwe inschrijvingen van belangstellenden! 
Meer informatie: www.stichtingwierde.nl

Publicaties

Over woonprojecten

'Gewoon doorgaan' 
Lees hier het artikel uit YN-2 2015: drie Ypsilonleden willen in de regio Zaanstreek/Waterland een woonvorm oprichten voor hun kinderen.

'Rondje IJsselmeer' 
Zij deden hiervoor inspiratie op tijdens een rondje IJsselmeer (YN 2-2014) en zetten stap na stap. Lees hier het artikel.

'Kleinschalige woongroepen in de knel'
Lees hier het artikel dat Herman Kieft, voorzitter Stichting Wonen en Psychiatrie in Twente (WOPiT) schreef over knelpunten en mogelijke oplossingen bij het zelf oprichten van een kleinschalig wooncomplex.

In YN en andere media verschenen de afgelopen jaren diverse artikelen over woonprojecten speciaal voor mensen met een psychotische kwetsbaarheid.
Klik hier om naar het overzicht van woonprojecten te gaan en deze artikelen te lezen.

Overige publicaties

'Wonen alleen is niet genoeg; eerste hulp voor wooninitiatieven bij mensen met schizofrenie.' Vilans/Ypsilon (2007)
Klik hier om de brochure te downloaden.

Hein Koger blogt
Over politieke ontwikkelingen en de gevolgen voor familie en patiënt
sluit venster