U bent hier:
 1. home
 2.  > zorg en herstel
 3.  > wegwijs in de zorg
 4.  > wegwijs in de zorg
 5.  > Relationele zorg

Relationele Zorg

Ypsilon was betrokken bij een MINDproject over relationele zorg. Het Toetstheater maakte een voorstelling die op verhelderende, humoristische, soms hilarische wijze laat zien wat relationele zorg inhoudt.

De voorstelling is in te huiren door opleidingen, instellingen, voor congressen, e.d.
Klik hier voor meer informatie.

 

‘Ik zou willen dat mijn behandelaar
rustig met me meekijkt wat er nu precies aan de hand is,
onderzoekt of er logica zit in mijn ontwikkeling,de tijd neemt om te ontdekken hoe ik in elkaar steek als persoon.
Hoe ik omga met tegenslagen, luistert en vráágt.’

Goede zorg ontstaat vanuit het zorgvuldig aansluiten bij en afstemmen op de ander, en op wat hij of zij nodig heeft. Dit gebeurt bij relationele zorg. In relationele zorg staat de relatie die er tussen twee mensen is voorop. Het is daarbij van wezenlijk belang dat je je oordeel kunt opschorten en patronen durft los te laten. Dit klinkt makkelijker dan het is. Iedereen kijkt namelijk vanuit een bepaald interpretatiekader en heeft een gekleurde blik. Pas als je dit inziet kun je echt openstaan voor de ander. Eerst bouwt de hulpverlener aan de relatie met de cliënt, dan stemt hij met hem af wat hij voor hem kan betekenen en pas daarna volgt het probleemoplossend handelen.

Mensen met een psychische kwetsbaarheid, afhankelijk van zorg vanuit de GGZ, willen een zorgverlener die naast en achter hen staat. Met wie ze samen kunnen werken aan een voor hen zinvol leven. Relationele afstemming tussen zorgverlener en cliënt is daarbij essentieel. Het gaat binnen de relatie om nabijheid, waarbij de zorggever zich ontvankelijk opstelt voor de ander. In de praktijk houdt relationele afstemming het opbouwen van een vertrouwensrelatie in, waarin iemand zich gezien en gehoord voelt en zich veilig kan voelen. Dan kan hij zelfvertrouwen herwinnen, meer verantwoordelijkheid nemen en de regie herpakken.

De zorgverlener:

 • heeft aandacht voor mij; vraagt welke zorg het beste bij mij past,
 • is nieuwsgierig naar mij; vraagt wat ik kan (en in het verleden kon) en wat ik wil (en in het verleden wilde); verdiept zich in mij, in wat voor mens ik ben/was, wat ik prettig vind,
 • heeft een mening over mijn behandeling en medicatie en praat daar met mij over, op gelijkwaardig niveau,
 • accepteert dat ik een ‘gebruiksaanwijzing’ heb, bepaalde gevoeligheden of angsten,
 • heeft begrip voor de gevolgen van mijn ziektebeeld en symptomen,
 • verdiept zich in mijn naasten, mijn omgeving, mijn woonsituatie, mijn werk/studie
 • ziet de dingen die goed gaan en benoemt deze ook.
sluit venster