U bent hier:
  1. home
  2.  > zorg en herstel
  3.  > herstel
  4.  > sport en beweging

Sport en beweging

Bewegen is voor iedereen gezond, maar voor mensen met een psychotische aandoening in het bijzonder. Gewichtstoename is een veel voorkomende bijwerking van antipsychotica. Met soms ook een toename van glucose, cholesterol en/of vetten in het bloed. Deze bijwerkingen kunnen het risico op diabetes en hart- en vaatziekten vergroten (het metabool syndroom). 
Uit onderzoek blijkt dat schizofreniepatiënten vaak minder bewegen, ongezonder eten en meer roken. Ook negatieve symptomen maken het moeilijker om in beweging te komen.

GoodMoves

Het afgelopen jaar is er in Utrecht een pilotproject gestart om jongeren met psychische klachten aan het sporten te krijgen: GoodMoves. In een kleine groep volgen de deelnemers onder deskundige begeleiding een sportprogramma van 4 x 8 weken, met als doel stress en spanning te verminderen. Lees hier het artikel dat hierover in YN verscheen.

Fit your body

Fit Your Body is een fitness- en sportclub voor volwassenen met een psychiatrische achtergrond. Deelname aan het programma is onderdeel van de behandeling bij GGZ Duin- en Bollenstreek. Bij Fit Your Body kunt u op uw eigen niveau, in uw eigen tempowerken aan uw conditie. Er zijn volop keuzemogelijkheden, ook op een doordeweekse avond.

In 2010 besteedde SBS 6 aandacht aan Fit Your Body:

Onderzoek

Psychomotorisch therapeut Thomas Scheewe deed onderzoek naar de effecten van fitness op de mentale gezondheid, de lichamelijke gezondheid en hersenvolumes van patiënten met schizofrenie (TOPFIT-onderzoek: the outcome of psychosis and fitness therapy). Scheewe kwam tot opmerkelijke resultaten. Bij patiënten die zes maanden lang, één tot twee uur per week fitnesstherapie volgden, verminderden de symptomen van schizofrenie, van depressie én de zorgbehoefte. Bovendien leidde fitnesstherapie tot verbetering van fitheid. Een ander, in het buitenland uitgevoerd onderzoek, waarin naast fitnesstherapie een vorm van leefstijlcoaching werd aangeboden, liet gewichtsafname zien.  

Lees hier het artikel 'Fitness, een reuzestap' dat in YN-3 2012 verscheen.

Goede voorbeelden gezocht

De Werkgroep Langdurige Zorg is op zoek naar goede voorbeelden op het gebied van sport. Wat doen reguliere sportverenigingen om hun aanbod ook haalbaar en aantrekkelijk te maken voor mensen met kwetsbaarheden? Zodat er integratie is, gewoon sámen voetballen, zwemmen of volleyballen.
Reacties: E riatrinks@hotmail.com

sluit venster