U bent hier:
  1. home
  2.  > voor naasten
  3.  > advies en steun
  4.  > steun je naaste

Omgaan met je psychosegevoelige naaste

Hoe beïnvloedt een psychose het contact met je naaste?

Door zijn psychose staat jouw familielid in een andere werkelijkheid dan de jouwe. Hoort hij stemmen dan kunnen die hem afleiden als hij met je in gesprek is. Heeft hij wanen dan bepalen die vaak zijn hele doen en laten. Zo zullen mensen die de waan hebben dat ze achtervolgd worden, zich angstig en bedreigd voelen. Ze kunnen hierdoor prikkelbaar en agressief reageren. Het is ook mogelijk dat bij jouw familielid het denken niet vlot verloopt. Hij neemt de dingen minder goed in zich op en kan de lijn van het gesprek soms niet volgen. Hij vergeet veel, waardoor je de indruk kunt krijgen dat hij minder geïnteresseerd is in wat je hem vertelt.

Omgaan met je zieke familielid

Soms zou je het wel willen uitschreeuwen: 'De stemmen die je hoort, zijn niet echt. Je wordt niet echt bedreigd'. De ervaring heeft echter geleerd dat het niet helpt om zo rechtstreeks in te gaan tegen de psychotische waarnemingen en gedachten van de patiënt. Integendeel zelfs. Je familielid voelt zich door zo'n rechtstreekse aanpak vaak niet goed begrepen, waardoor hij het contact  uit de weg kan gaan. Het is dan ook belangrijk om binnen redelijke grenzen te accepteren dat je familielid zijn eigen werkelijkheid ervaart.
Het is belangrijk dat je het contact met jenaaste niet kwijtraakt. Het is vaak een van de weinige contacten die hij nog heeft. Laat hem in zijn waarde en luister naar hem. Ga geen discussie aan. Dat kan veel rust en wederzijds begrip brengen. Zeg dus niet: 'Er is niets om bang voor te zijn', maar luister naar wat hij over die angst kan vertellen, want hij is bang.
Anderzijds is het niet verstandig om hem in zijn wanen of hallucinaties te bevestigen. Iemand die een psychose heeft, kan soms zo verward zijn dat je er maar weinig van kunt volgen. Zeg dat dan ook, maar ontken het gevoel van de ander niet.

Wil je verder lezen? Log in. Of word lid!

Want als je lid van Ypsilon bent, dan kunnen wij ook jou steunen. Met advies voor jouw persoonlijke situatie, met informatie op maat, met een luisterend oor en met vrijwilligers in jouw regio. Ypsilon komt dan ook op voor jou en je naaste met psychosegevoeligheid. Hoe groter hoe sterker!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggen

sluit venster