U bent hier:
  1. home
  2.  > zorg en herstel
  3.  > medicatie
  4.  > stoppen

Stoppen met medicijnen

Mensen kunnen verschillende redenen hebben om te willen stoppen met medicijnen. De psychotische symptomen kunnen gedurende langere tijd verdwenen zijn. De bijwerkingen kunnen te hevig zijn.

Stop nooit plotseling met medicijnen. Overleg tussen patiënt, familie en hulpverlening (triade) is de basis van iedere behandeling, ook van het experiment om met medicijnen te stoppen.

Belangrijk is of de patient de voortekenen van een naderende psychose herkent. Een toename van dwangverschijnselen, verandering in dag-nacht ritme, onrust, achterdocht kunnen signalen zijn van een naderende psychose. Familieleden en vrienden merken dat soms eerder dan de patiënt zelf.

Taperingstrips

Een belangrijk probleem bij de afbouw van medicijnen is het optreden van onttrekkingsverschijnselen. Dat zijn fysieke en psychische klachten als gevolg van abrupt stoppen of een te snelle dosisverlaging. Voor sommige medicijnen zijn taperingsstrips zijn ontwikkeld om dit te voorkomen. Klik hier voor meer informatie.

Pas als alle betrokkenen weten waar ze op moeten letten kan de medicatie stapsgewijs verminderd en gestopt worden.

Stoppen om bijwerkingen

Als bijwerkingen de reden zijn om te stoppen, is het de moeite waard om met de behandelaar te overleggen of er een ander middel ingezet kan worden met wellicht minder bijwerkingen.
Bijwerkingen van (klassieke) medicijnen worden soms sterker gevoeld bij lagere doseringen. Middelen die helpen tegen de bijwerkingen kunnen over het algemeen beter een paar dagen later gestopt worden dan de antipsychotica.

Slaapmiddelen

Bij het stoppen van sterk sederende (dempende, slaperigmakende) middelen, zoals clozapine (Leponex) en quetiapine (Seroquel) dient gewaakt te worden voor slapeloosheid met ontremming, die het terugkeren van psychose nog dramatischer kan maken dan het al is.

 

Klik hier om de brochure te downloaden

Brochure

Goede en leesbare informatie over  antipsychotica vindt u in de brochure Antipsychotica - zo blijf je ze de baas. De brochure is een uitgave van het Landelijk Platform GGz en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik. Ook Ypsilon en Anoiksis werkten mee door de concepttekst van commentaar te voorzien.

In de brochure staan tal van tips waar iemand aan moet denken als hij van plan is om te stoppen met medicatie.

Wilt u verder lezen? Word lid van Ypsilon of log in!

Want leden hebben bij Ypsilon een streepje voor! Dankzij hun contributie dragen zij bij aan de instandhouding van deze website. Zij hebben daarom toegang tot meer informatie en service, kortingen, voorrang bij trainingen en nog veel meer!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggen

sluit venster