U bent hier:
  1. home
  2.  > zorg en herstel
  3.  > medicatie
  4.  > stoppen

Stoppen met medicijnen

Mensen hebben verschillende redenen om te willen minderen of stoppen met medicijnen. De psychotische symptomen kunnen verdwenen zijn. De bijwerkingen kunnen te hevig zijn.
Stop nooit plotseling. Overleg tussen patiënt, familie en hulpverlening (triade) is de basis van iedere behandeling, ook van het experiment om met medicijnen te stoppen.

Belangrijk is of iemand de voortekenen van zijn naderende psychose herkent. Een toename van dwangverschijnselen, verandering in dag- en nachtritme, onrust of achterdocht kunnen de eerste signalen zijn van een psychose. Familieleden en vrienden merken dat soms eerder dan de patiënt zelf. Pas als alle betrokkenen weten waar ze op moeten letten kan de medicatie, onder zorgvuldige begeleiding, stapsgewijs afgebouwd worden.

Stoppen om bijwerkingen

Taperingstrips

Een belangrijk probleem bij de afbouw van medicijnen is het optreden van fysieke en psychische klachten door te snel stoppen of verlagen. Voor sommige medicijnen zijn taperingsstrips ontwikkeld om deze klachten te voorkomen. Klik hier voor meer informatie.

Als bijwerkingen de reden zijn om te stoppen, is het de moeite waard om met de behandelaar te overleggen of er een ander middel ingezet kan worden dat misschien minder bijwerkingen heeft.

 

 

 

 

 

HAMLETT-studie naar afbouwen antipsychotica

Mensen die voor het eerst een psychose hebben gehad, krijgen meestal antipsychotica voorgeschreven. De richtlijnen raden aan om deze medicijnen gedurende ten minste 1 jaar na verdwijnen van de psychotische klachten te blijven gebruiken. Sinds kort zijn er aanwijzigingen dat vroeg afbouwen van antipsychotica op de lange termijn een gunstig effect kan hebben op het functioneren. De HAMLETT-studie onderzoekt of de huidige richtlijnen het beste resultaat geven, of dat het beter is om de antipsychotica al eerder af te bouwen. Ypsilon kwam op het idee om een hulpmiddel voor veilig afbouwen te maken. Het HAMLETT-team maakte de gids 'Afbouwen doe je zo'.

Lees het artikel in YN 2-2020: 'Afbouwen doe je samen met je afbouwmaatje' door Karin Groen, namens Ypsilon betrokken bij HAMLETT

De gids 'Afbouwen doe je zo' beschrijft de voor- en nadelen van doorgaan of afbouwen van antipsychotica.
Klik hier voor meer informatie.

sluit venster