U bent hier:
  1. home
  2.  > zorg en herstel
  3.  > medicatie
  4.  > stoppen

Stoppen met medicijnen

Mensen kunnen verschillende redenen hebben om te willen stoppen met medicijnen. De psychotische symptomen kunnen gedurende langere tijd verdwenen zijn. De bijwerkingen kunnen te hevig zijn.

Stop nooit plotseling met medicijnen. Overleg tussen patiënt, familie en hulpverlening (triade) is de basis van iedere behandeling, ook van het experiment om met medicijnen te stoppen.

Belangrijk is of de patient de voortekenen van een naderende psychose herkent. Een toename van dwangverschijnselen, verandering in dag-nacht ritme, onrust, achterdocht kunnen signalen zijn van een naderende psychose. Familieleden en vrienden merken dat soms eerder dan de patiënt zelf.

Taperingstrips

Een belangrijk probleem bij de afbouw van medicijnen is het optreden van onttrekkingsverschijnselen. Dat zijn fysieke en psychische klachten als gevolg van abrupt stoppen of een te snelle dosisverlaging. Voor sommige medicijnen zijn taperingsstrips zijn ontwikkeld om dit te voorkomen. Klik hier voor meer informatie.

Pas als alle betrokkenen weten waar ze op moeten letten kan de medicatie stapsgewijs verminderd en gestopt worden.

Stoppen om bijwerkingen

Als bijwerkingen de reden zijn om te stoppen, is het de moeite waard om met de behandelaar te overleggen of er een ander middel ingezet kan worden dat misschien minder bijwerkingen heeft.
Bijwerkingen van (klassieke) medicijnen worden soms sterker gevoeld bij lagere doseringen. Middelen die helpen tegen de bijwerkingen kunnen over het algemeen beter een paar dagen later gestopt worden dan de antipsychotica.

Brochure

Goede en leesbare informatie over antipsychotica vindt u in de brochure Antipsychotica - zo blijf je ze de baas. In de brochure staan tal van tips waar iemand aan moet denken als hij van plan is om te stoppen met medicatie.

Onderzoek

Mensen die voor het eerst een psychose hebben gehad, krijgen meestal antipsychotica voorgeschreven. We weten dat deze medicijnen meestal goed helpen. De huidige richtlijnen raden daarom aan om deze medicijnen tenminste 1 jaar na verdwijnen van de psychotische klachten te blijven gebruiken. Sinds kort zijn er echter aanwijzigingen dat vroeg afbouwen van antipsychotica op de lange termijn een gunstig effect kan hebben op het functioneren. De HAMLETT studie onderzoekt of de huidige richtlijnen het beste resultaat geven, of dat het beter is om de antipsychotica al eerder af te gaan bouwen.

 

sluit venster