U bent hier:
  1. home
  2.  > voor naasten
  3.  > trainingen

Trainingen voor naasten

Ypsilon heeft aan de basis gestaan van een aantal trainingen die werden ontwikkeld speciaal voor naastbetrokkenen van mensen met een psychose of schizofrenie.

Hoezo ziek? Workshop verbindende gespreksvaardigheden voor familieleden

Veel mensen met psychoses vinden zichzelf niet ziek. Ze willen dan ook geen behandeling of medicatie. Hen overtuigen met argumenten werkt meestal niet. Psychiater Jules Tielens ontwikkelde een ‘verbindende gesprekstechniek’ voor hulpverleners. Ook voor de familie is dat van belang. Zij is ten slotte een onmisbare schakel in de zorg. Ypsilon ontwikkelde daarom de workshop ‘Verbindende gespreksvaardigheden voor familieleden van mensen zonder ziekte-inzicht’. Klik hier voor meer informatie.

Schrijf- en herstelcursus Kom op verhaal

Onder het motto ‘Kom op verhaal’ schrijven de deelnemers (delen van) hun levensverhaal, aan de hand van sleutelervaringen en keerpunten.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden. 

Psycho-educatie

Bedoeld voor familieleden van mensen met schizofrenie of een verwante psychose. In deze cursus krijgt u informatie over de aandoening, behandeling en medicijnen en leert u omgaan met uw zieke naaste. De cursus wordt door GGz-instellingen georganiseerd en bestaat meestal uit 10 bijeenkomsten.
Voor patiënten is er een aparte cursus Psycho-educatie.

Interactievaardigheden

Psychotisch gedrag is moeilijk te begrijpen, zelfs voor mensen die er vaak dagelijks mee te maken hebben zoals familieleden. In de training Interactievaardigheden leert u specifieke (communicatie)vaardigheden om de relatie én de samenwerking tussen u, de patiënt en de hulpverlener te bevorderen. De training wordt gegeven door Bureau de Mat. Voor meer informatie: zie www.demat.nl

Het principe van de mat

Ervaringen van deelnemers

Lees hier de ervaringen van deelnemers aan de trainingen.
 

sluit venster