U bent hier:
  1. home
  2.  > zorg en herstel
  3.  > wonen
  4.  > veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over wonen

Hoe wordt wonen met zorg gefinancierd?
Bewoners van particuliere wooninitiatieven hebben vaak een huurcontract met de woningcorporatie en betalen de huur zelf. Een andere mogelijkheid is dat de stichting van het wooninitiatief het huurcontract voor het totale pand aangaat met de woningcorporatie. Bewoners huren dan individueel weer van de stichting. De benodigde zorg wordt ingekocht bij een zorginstelling met een persoonsgebonden budget (PGB) of kan desgewenst ‘in natura’ geleverd worden

Is er een overzicht van de diverse wooninitiatieven?
Ja, u vindt ze door hier te klikken. Regelmatig komen er woonprojecten bij. We proberen het overzicht up-to-date te houden.

Biedt Ypsilon lokale initiatiefnemers van een woonproject ondersteuning en advies?
Ja. Ypsilon heeft in 2006 het Ypsilon Expertisecentrum Wonen opgericht. De pagina waar u nu naar kijkt maakt hiervan onderdeel uit. Hier vindt u informatie over wonen voor mensen met een verhoogde kwetsbaarheid voor psychose.
Daarnaast ondersteunt Ypsilon initiatiefnemers met een financiële startersbijdrage . Klik hier voor meer informatie over aanbod en voorwaarden.

Wat is een RIBW?
De afkorting RIBW staat voor Regionale Instelling voor Beschermende Woonvormen. Een RIBW is er voor mensen met langdurige psychische of psychosociale problemen die moeite hebben om zich zelfstandig te redden. Een RIBW biedt diverse vormen van wonen en begeleiding, ook op gebied van dagbesteding en werk. Er zijn 23 RIBW-instellingen in Nederland.

Wat is Housing First?
Bij de Housing First methode uit New York krijgen dakloze psychiatriepatiënten direct een woning aangeboden. Behandeling is geen voorwaarde. Op tijd de huur betalen en geen overlast veroorzaken wel. Housing First cliënten krijgen bij hun woning wel begeleiding aangeboden, maar zij zijn vrij daar hun eigen keuze in te maken, in tegenstelling tot de gang van zaken in de reguliere opvang.

Wat te doen bij dreigende huisuitzetting?
Download hier de brochure Handreiking voorkomen huisuitzettingen.
Is er toch sprake van huisuitzetting? Klik hier voor informatie over dak- en thuisloosheid.

Hein Koger blogt
Over politieke ontwikkelingen en de gevolgen voor familie en patiënt
sluit venster