U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Vereniging

Patiënten grotere rol in toezicht op kwaliteit zorg

12-05-2015

Nederlanders vinden het belangrijk dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) patiënten actief betrekt bij het toezicht op de kwaliteit van zorg. Vooral patiëntenverenigingen en cliëntenraden kunnen hierin een rol spelen. Dat zegt het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het NIVEL in een onderzoek op verzoek van de IGZ.

Voor de meeste mensen is de inspectie niet de eerste plek waar ze met hun klachten heengaan. De meeste mensen met een negatieve ervaring in de zorg, stellen deze nergens aan de orde, blijkt uit het onderzoek. Toch zijn veel mensen wel bereid hun ervaringen te delen met de inspectie, bijvoorbeeld tijdens bijeenkomsten met andere patiënten of via deelname aan een cliëntenraad. Patiënten adviseren de inspectie dan ook om met patiëntenverenigingen en cliëntenraden te praten. Een goed advies volgens Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter: ‘Patiënten- en familieorganisaties zijn de ogen en oren van de mensen om wie het gaat en kunnen dus een belangrijke functie hebben in het signaleren, in het adviseren. Ook Ypsilon heeft die functie, zowel landelijk als regionaal.’

De Inspectie wil burgers een grotere rol geven in haar toezicht op kwaliteit van zorg en wilde graag weten op welke manieren zij betrokken zouden willen worden. Eerder verkende de inspectie mogelijkheden om social media en waarderingswebsites hiervoor in te zetten. Vooral zorgkaartnederland.nl bleek een bruikbare informatiebron voor het toezicht, in tegenstelling tot Facebook en Twitter. Ook zijn veel mensen terughoudend met het delen van negatieve ervaringen met de gezondheidszorg op internet.

 

 

 

Wilt u verder lezen? Word lid van Ypsilon of log in!

Want leden hebben bij Ypsilon een streepje voor! Dankzij hun contributie dragen zij bij aan de instandhouding van deze website. Zij hebben daarom toegang tot meer informatie en service, kortingen, voorrang bij trainingen en nog veel meer!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggenNaar het overzicht van nieuwsberichten
sluit venster