U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > Archief Ypsilon Nieuws
  3.  > YN 2012
  4.  > YN 2 - 2012
  5.  > Verzekeraar betaalt contributie

YN 2-2012

Verzekeraar betaalt contributie

Veel ziektekostenverzekeraars vergoeden de contributie van Ypsilon of Anoiksis geheel of gedeeltelijk. Stuur uw betalingsbewijs of lidmaatschapsbewijs (verkrijgbaar bij het landelijk bureau) in en kijk wat er gebeurt!

Of u krijgt een vergoeding, óf uw verzekeringsmaatschappij accepteert het niet. Dat hoeft niet het einde te betekenen. Als u bezwaar aantekent tegen de afwijzing – moet uw verzekeraar precies aangeven volgens welke regels vergoeding niet kan.

In het bezwaarschrift moet u vermelden waarom u het niet met de beslissing eens bent. U kunt ook een beroep doen op een coulancevergoeding. Dan geeft een verzekeraar een vergoeding zonder dat hij daartoe verplicht is. Daarnaast is er nog de hardheidsclausule. Dat wil zeggen dat de vergoeding formeel niet kan, maar dat er een kennelijke hardheid is om de kosten niet te vergoeden. Met hardheid wordt hier bedoeld dat niemand slachtoffer mag worden van de regels. Wanneer het bezwaar wordt afgewezen rest de gang naar de rechter, maar dan lopen de kosten zo ver op dat het niet de moeite waard is.

Belastingaftrek

U kunt het bedrag van de contributie ook meenemen in de aftrekposten bij uw belastingaangifte. Ypsilon is een ANBI-organisatie, dat wil zeggen dat giften aan Ypsilon meegenomen mogen worden op de giftenlijst bij de aangiften inkomstenbelasting. Voor giften geldt wel een drempel, een bedrag waarboven het bedrag afgetrokken kan worden van het inkomen. De drempel is 1 procent van het inkomen. U mag niet meer dan 10 procent van uw inkomen aan giften aftrekken.

Als u door middel van een notariële acte gedurende vijf jaar een vast bedrag schenkt, geldt de drempel niet en kunt u het gehele gedoneerde bedrag aftrekken. Vraag hierover de brochure aan bij Ypsilon.

Veranderingen in 2012

Het minimumloon is met 0,79 procent is verhoogd. Dat wil zeggen dat de Wajong met ongeveer hetzelfde bedrag vermeerderd is. De Wajong is immers 75 procent van het minimumloon.

Over de toekomst van de Wajong kunt u elders in dit nummer meer lezen.

Jody Sluijter

 

sluit venster