Ziek in het buitenland
Ziek in het buitenland
Reisverzekering
Een reisverzekering is een absolute noodzaak. Een doorlopende reisverzekering is daarbij aan te raden. Zo is iemand altijd verzekerd, ook als hij onverwacht naar het buitenland met psychische klachten. Iemand terughalen uit het buitenland is heel duur.
Flyer Wijs op reis
Cliëntenbelang Amsterdam maakte de flyer ‘Wijs op reis’. Hierin staat informatie die belangrijk is bij de voorbereiding van een reis en adviezen over wat te doen bij grote problemen. De flyer is gemaakt voor mensen die op reis een grotere kans hebben om uit hun evenwicht te raken zoals mensen met psychosegevoeligheid. Ook voor achterblijvende naasten is de flyer van belang. Aan de flyer hebben repatriërings-artsen meegewerkt.
Behandelmogelijkheden
Wanneer je familielid ziek wordt tijdens een verblijf in het buitenland, zijn er verschillende opties. Neem (telefonisch) contact op met de huidige behandelaar als hij of zij een lopende behandeling heeft. Advies van een vertrouwde behandelaar kan misschien genoeg zijn.
De gezondheidszorg is overal anders geregeld en dat geldt nog sterker voor (verplichte) psychiatrische zorg. In Europa is via zusterorganisaties informatie te vinden over zorg en behandeling in het betreffende land. Deze vind je op de website van Eufami. Ook op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kun je informatie inwinnen.
Reisverzekeringen , de ANWB, Eurocross of dergelijke alarmcentrales staan verzekerden bij met informatie over zorg en behandeling. Overleg met de ziektekostenverzekeraar welke zorg vergoed wordt als je familielid geen reisverzekering heeft.
Gaat je familielid een behandeling aan bij een privékliniek? Informeer dan van tevoren goed of deze behandeling wordt vergoed door de ziektekostenverzekeraar of de reisverzekering.
Terugkeer naar Nederland
Luchtvaartmaatschappijen kunnen vereisen dat er een begeleider meevliegt als iemand veel klachten heeft. Omdat de kosten van repatriëring hoog zijn door extra zitplaatsen, betaalde begeleiders en dergelijke, komen die vaak voor rekening van de cliënt (of zijn familie).
Vermissing
Lukt het je niet (op korte termijn) de vermiste persoon te traceren, meld de vermissing dan bij de politie van diens woonplaats. De politie kan dan besluiten om de hulp in te roepen van internationale politiediensten. Vraag een kopie van de melding en noteer de naam van de contactpersoon bij de politie.
Informatie
Rijksoverheid
Op www.rijksoverheid.nl¹ staat informatie over wat te doen bij problemen in het buitenland: Bijvoorbeeld: Slim op reis. Op download het informatieblad ‘Wat te doen als iemand vermist wordt’.
Rode Kruis
Zoek op www.rodekruis.nl² op ‘vermiste personen’. De hulplijn ‘Vermiste Personen’ is 7 dagen per week, 24 uur per dag, bereikbaar op (0800) 83 76 478.
Leger des Heils
Heeft een netwerk van contacten in het buitenland. Kijk op: www.legerdesheils.nl/vermiste-personen³
Meer informatie
- Ypsilon is aangesloten bij Eufami, de Europese koepel van familieorganisaties. Is dringend psychische behandeling nodig, dan kunnen we soms via onze collega-organisatie nog iets betekenen.